Новини
Події

На ХАЕС презентували обладнання, яке зможе підвищити надійність експлуатації

30 серпня на Хмельницькій атомній відбулася зустріч-презентація канадської фірми «ЕРТ» та її вітчизняних представників з профільними фахівцями атомної електростанції, зокрема спеціалістами із турбінного цеху, з питань застосування оливоочисного обладнання та засобів іноземної розробки на ХАЕС.

ТОВ «Вірлент Груп» є офіційним партнером канадської компанії «ЕРТ» – світового лідера у галузі очищення та регенерації вогнетривких олив. Саме з метою співпраці представники відвідали ХАЕС, аби розглянути можливість застосування високоефективного обладнання для вищезазначених технологічних процесів на турбінному устаткуванні Хмельницької АЕС.

«Ми займаємось різними технологіями для вітчизняних АЕС, де достатньо багато обладнання, і остання проблема, яку треба вирішувати на енергопідприємствах, – це очищення вогнетривкої оливи, яка використовується для змащення підшипників турбіни. На українських атомних електростанціях подібні установки використовуються, проте вони вже морально застарілі, адже експлуатуються ще з початку введення в експлуатацію енергоблоків, – наголосив на зустрічі Вадим Іванов, представник фірми «ЕРТ

На  Хмельницькій АЕС поставлена задача чистити весь маслобак ємністю у 100 тон. Щоб це зробити, розрахункові характеристики повинні бути в межах 70-100 л за хвилину. Тобто, канадські установки в чотири рази ефективніші і унікальні в світі. Перевага ще й у тому, що це обладнання є універсальним: одні і ті ж картриджі з наповнювачем можуть як очищувати від домішок, так і знижувати кислотне число оливи, нейтралізувати її від вологи, продуктів корозії, міді. Це не залежить від типу турбін, адже всі світові виробники цих установок використовують подібну оливу –  вогнетривку рідину, яка піддається окисленню».

Компанія ЕРТ є виробником найсучаснішого оливоочисного обладнання власної розробки та найбільшою компанією, яка надає послуги з очищення та регенерації вогнетривких олив. Це сімейний бізнес-проект, який працює на ринку уже понад 30 років і здобув багаторічний досвід роботи у цій галузі. Канадці у цьому напрямку мають величезний успішний досвід застосування своїх розробок на атомних електростанціях світу, зокрема у США, Канаді, Мексиці, Європі, Китаї, Японії, Південній Кореї. Подібні установки використовуються і на військово-повітряному флоті США для очистки олив турбін кораблів, газотурбінних апаратів, повідомляє інформаційний центр “ВП Хмельницька АЕС”.

У ході презентації представник з Канади Петер Дюфренс зазначив, що застосування ефективних засобів для очищення та регенерації сумішей дозволяє скоротити витрати підприємств, підвищити надійність роботи виробничого обладнання та суттєво подовжити термін використання робочої рідини.

Автор: Тетяна Новак