Новини
Суспільство

Авторське право відомої художниці суд захистив двічі

Апеляційний суд Хмельницької області двічі ставав на захист прав інтелектуальної власності Мар’яни Копилової. В одній справі він стягнув з місцевого підприємця на користь позивачки 32 тис. компенсації  за продаж блокнотів і зошитів із зображенням її картин “Корова на Марсе” і “Город спит”. В іншій справі –  таку ж суму з господарського товариства, яке володіє магазином канцтоварів, де продавались блокноти і зошити із зображенням картин  “Город спит” і “Созерцатель”.

В судових рішеннях служителі Феміди посилались на статті 437 Цивільного кодексу і 11 Закону «Про авторське право і суміжні права». Відповідно до цих правових норм, автором вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору. Авторське право виникає з моменту створення твору і не потребує ніякого спеціального оформлення. Проте за бажанням автор може у будь-який час протягом строку охорони авторського права зареєструвати його у відповідних державних реєстрах, повідомляє прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області.

Використовувати твір можна лише за згодою автора. Відповідачі у згаданих справах здійснили продаж товарів із зображеннями авторства Мар’яни Копилової без її згоди, відтак порушили її права.

 

Автор: Тетяна Новак