Новини
Суспільство

Відтепер про «біографію» автівки можна дізнатись у кілька кліків

Це стало можливим завдяки оприлюдненню Головним сервісним центром МВС відкритих даних про реєстрацію транспортних засобів на національному порталі data.gov.ua. На їх основі розроблено сервіс про першу реєстрацію авто (texty.org.ua/cars). Він дозволяє кожному громадянину самостійно отримати інформацію про автомобільний ринок у кілька кліків.

Після того, як власник придбає транспортний засіб і зареєструє його в територіальному сервісному центрі МВС, автівка потрапляє в реєстр. У ньому відображаються всі зміни, що відбуваються з авто згодом: зміна власника, номерного знаку, здійснення переобладнання тощо.

Сервіс не містить конфіденційної інформації, проте дозволяє ознайомитися з технічними характеристиками зареєстрованих машин. Завдяки цій послузі можна порівнювати дані щодо реєстрації транспортних засобів за регіоном, датою випуску, маркою, моделлю, об’ємом двигуна, типом палива та кольором.

За словами начальника Головного сервісного центру МВС Владислава Криклія, в Україні щороку здійснюється понад мільйон реєстраційних операцій з транспортними засобами. Відтепер можливо дослідити реальний стан українського авторинку в кілька кліків та якісно змінити його майбутнє.  “Сервіс надає доступ до інформації, починаючи з 2013 року, її оновлення здійнюватиметься щомісячно”, – зазначає пан Криклій.

Ця послуга буде корисна споживачам для отримання достовірної інформації про найпопулярніші марки та моделі авто. Також, як наголошує голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко, сервіс унеможливлює маніпуляції державними даними й вирівнює інформаційні умови для всіх.

Нова онлайн-послуга стане в пригоді й бізнесу, який  зможе більше дізнатися про поведінку та вподобання споживачів. Виграє від запровадження нового сервісу й держава, оскільки відкриті дані про первинну реєстрацію авто дозволять планувати й регулювати державну політику в автомобільній сфері.

Джерело

Автор: Тетяна Правдива