Новини
Суспільство

Активісти з Хмельниччини у Києві вимагатимуть від депутатів реформувати виборче законодавство

У Хмельницькому вчора, 4 вересня, відбулася зустріч, присвячена проведенню всеукраїнської акції 6 вересня на підтримку виборчої реформи.

Представники політичної партії Аграрної партії, Народного Руху України, ВО «Свобода», політичних партій «Самопоміч», «Українське об’єднання патріотів — УКРОП», «Громадянська позиція»,  «Сила Людей» висловили свою позицію щодо необхідності проведення виборчої реформи в Україні.

Вони розповіли про те, чому долучилися до акції, яка відбудеться 6 вересня, та яку мету ставлять перед собою.

Леся Тарасова з «Громадянської позиції» сказала, що її однопартійці мають на меті «натиснути» на народних депутатів, які зволікають з прийняттям важливого законопроекту, аби змусити виконати обіцянки, зазначені в коаліційній угоді. Вона також закликала приєднатися до акції усі політичні сили і громадські організації.

Представник «Свободи» Олег Лопатовський зазначив, що за виборчий законопроект у першому читанні  депутати проголосували стовідсотково. Звичайно, він потребує доопрацювання, депутати-свободівці подавали свої правки до законопроекту. Провести виборчу реформу треба ще й тому, що це – вимога Революції гідності.

Депутат Хмельницької обласної ради від «Самопомочі» Лілія Брухнович відзначила виключну важливість цієї зустрічі, адже виборче законодавство стосується не тільки виборів депутатів, а й президентських виборів.Тому система виборів повинна бути прозорою.

Народний Рух України виступив ініціатором проведення 6 вересня акції під стінами Верховної Ради. Про це сказав голова обласної партійної організації Ігор Клюс. Він також сказав, що хоча до початку виборчої кампанії ще багато часу, але зволікати з реформою виборчої системи ні в якому разі не варто.

Укропівець Дмитро Йовдій переконаний, що акція повинна мати масовий характер, на ній мають бути представлені усі без винятку демократичні сили, яким не байдужа доля України. Не можна допустити, щоб наступні вибори відбулися за старою системою, яка дає можливість владі створювати коаліцію при мізерних електоральних симпатіях.

Голова молодіжного активу Аграрної партії Хмельниччини Валентин Лосовський переконаний, що зміни у виборчій системі невідворотні, бо цього хочуть люди, а, відповідно, за це будуть боротися демократичні політсили.

Олександр Афанасьєв від партії «Сила Людей» зазначив, що новий виборчий закон дозволить формувати політику нової якості. Обираючи депутатів за відкритими списками, українці будуть більш свідомо робити свій вибір.

Актуальність зустрічі підкреслив координатор ГО «Centre.UA» Олег Черненко. Обєднати зусилля заради того, аби з прийняттям нового виборчого законодавства почати змінювати країну, надзвичайно важливо. Він, зокрема, сказав, що хоча усі важливі рішення приймаються в Адміністрації Президента, однак коли під Верховною Радою збираються активні громадяни, коли гуртуються регіональні сили, депутати змушені на це реагувати.

Громадська активістка Альона Береза відзначила певну втомленість електорату, про що свідчить низька активність на останніх виборах, однак у змінах мають брати участь не тільки політсили, а й пересічні громадяни. Від участі небайдужих українців у великій мірі залежить дієвість акції.

Спікери заявили про участь їхніх політсил у акції перед Верховною Радою 6 вересня у Києві. Початок о 9.30 ранку.

Автор: Алла Самойленко