Новини
Екологія

Екологи Хмельниччини попереджають про неприпустимість спалювання сухих рослин

Щороку восени в місті трапляються випадки спалювання сухої рослинності. Підпали листя й гілок небезпечні для населення, оскільки під час горіння виділяються стійкі хімікати, накопичені рослиною за час вегетації. Хімічні сполуки, що потрапляють у повітря, можуть викликати серцево-легеневі захворювання і загострення хвороби у людей, хворих на астму та алергію. Особливо небезпечним є спалювання на присадибних ділянках рослин, які оброблялись хімічними речовинами. Найбільшу кількість хімікатів вбирає бадилля картоплі, адже для знищення колорадського жука бараболю щедро скроплюють різними хімікатами, часто навіть не замислюючись про їх склад. Продукти згорання цих сполук іще шкідливіші, ніж самі сполуки, і їх вдихання може бути надзвичайно небезпечним для здоров’я.

Тому слід замислитись, чи варто випалювати суху траву, листя, бур’ян. Адже це перетворює родючі землі навколо нас на попелище, додає роботи пожежним, і наносить шкоду довкіллю й людям. Альтернативою спалювання опалого листя й залишків сухих рослин є компостування. Це безпечний спосіб переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю та здоров’ю людей.

Управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста звертається до жителів міста Хмельницького з проханням не спалювати листя та сміття, подбати про чисте повітря, про своє здоров’я та людей, які живуть поруч.

Екологи  нагадують, що відповідно до Правил благоустрою території міста Хмельницького забороняється спалювати листя, гілля, сухостій, сміття, побутові та інші відходи. Порушення вимог цих Правил та природоохоронного законодавства тягне за собою накладення штрафів. Для громадян вони складають від 340 грн. до 1360 грн., для посадових осіб та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 грн. до 1700 грн.

Джерело

Автор: Тетяна Правдива