Новини
Суспільство

На Хмельниччині понад 30 тисяч громадян скористалися послугами бюро правової допомоги

Два роки тому, 1 вересня 2016 року, в Україні розпочали роботу 432 бюро правової допомоги, розташовані у невеликих містах та селищах. У Хмельницькій області запрацювали 17 бюро. У такий спосіб вдалося забезпечити мешканцям цих населених пунктів доступ до гарантованої Конституцією України безоплатної правової допомоги.

Упродовж двох років на Хмельниччині понад 30 тисяч осіб звернулися по допомогу до бюро, з них майже дві тисячі громадян для вирішення своїх правових проблем скористалися послугами адвокатів за державний кошт.

Бюро правової допомоги, які функціонують в області, фактично є відділами чотирьох місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Та якщо центри розташовані лише в містах обласного значення – Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Шепетівці, то бюро діють у 17 невеликих містах та селищах – Волочиську, Теофіполі, Білогір’ї, Ізяславі, Славуті, Нетішині, Красилові, Полонному, Ярмолинцях, Городку, Чемерівцях, Віньківцях, Деражні, Летичеві, Старій Синяві, Дунаївцях та Новій Ушиці. Таким чином, жителям цих населених пунктів та довколишніх сіл, щоб отримати безоплатну правову допомогу, уже не потрібно долати чималі відстані та витрачати кошти на транспорт.

До того ж значно спрощують доступ до юридичної допомоги мобільні та дистанцій пункти консультувань, які постійно організовують працівники бюро. Йдеться про виїзні прийоми громадян на базі органів місцевого самоврядування, закладів для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, а також про можливість звернутися по допомогу до юриста через Skype-зв’язок.

Як свідчить статистика, за два роки роботи бюро, до них звернулося понад 30 тисяч мешканців Хмельниччини. Більшість, близько 28 тисяч осіб, потребувала фахових юридичних консультацій та роз’яснень законодавства, решті ж для вирішення їхніх питань знадобилася допомога юристів та адвокатів у судах.

«Щоб забезпечити право незахищених категорій громадян на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто представництво їхніх інтересів у судах, у місцевих центрах та бюро працюють висококваліфіковані юристи, а також укладено контракти з адвокатами, які пройшли конкурсний відбір до системи безоплатної правової допомоги і чиї послуги оплачує держава», – розповіла Наталія Стьопіна, директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, під час прес-конференції «Правова допомога поруч», яка відбулася 6 вересня в обласному центрі.

За словами очільниці регіонального центру, найчастіше до бюро звертаються з питаннями, які стосуються сімейного права (16% звернень), соціального забезпечення (16% звернень), спадкового (12% звернень) та земельного права (11% звернень).

Клієнти системи безоплатної правової допомоги, які взяли участь у прес-конференції та розповіли власні історії боротьби за свої права, зазначили, що саме завдяки роботі центрів та бюро вони домоглися справедливості.

Проте функції бюро не вичерпуються лише наданням правої допомоги. Одним із важливих завдань офісів є правопросвітництво у територіальних громадах. В умовах низької правової грамотності українців особливо актуальні заходи, що мають на меті ознайомити громадян із їхніми правами, навчити захищати та відстоювати їх. Так, за два роки існування бюро їхні працівники організували майже три тисячі правопросвітницьких заходів – для представників органів місцевого самоврядування, трудових колективів, школярів, студентів тощо. 

Автор: Тетяна Новак