Новини
Культура

Як потрапити до раю через двері музею історії міста Хмельницького

Випускниця Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв, педагогічного університету імені Івана Огієнка, вчителька, керівниця гуртків «Народне мистецтво» і «Валяння вовною», методистка районного Будинку школяра і майстриня художнього ткацтва – це все про авторку вчорашнього вернісажу Юлію Степанюк.

І хоч «послужний список» цієї молодої жінки видається довгим, перелік її виставок і перемог на численних вітчизняних і закордонних конкурсах та фестивалях значно більший. Тільки протягом цього року Юлія взяла участь у вісьмох міжнародних і Всеукраїнських мистецьких заходах.

Презентована в музеї історії міста Хмельницького виставка «У нашім раї на землі» складається з 27 гобеленів. Усі вони експонувалися в Польщі, в Латвії, Естонії, Словаччині та в Україні.

«Цим успіхом я завдячую своїй першій персональній виставці, – розповіла Юлія Степанюк. –  Кілька років тому вона  була організована в Хмельницькій дитячій бібліотеці і  надихнула мене йти далі, брати участь у конкурсах і виставляти свої роботи».

Під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності гобелени кам’янецької мисткині побачила директорка музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш.

«Я одразу оцінила їх рівень, і ми домовились про виставку, – каже пані Галина. – Декоративність, контрастність кольорів, насиченість – усе, притаманне українському ткацтву, можна побачити в роботах Юлії. Тематика представлених творів різноманітна. У низці робіт художниця розвиває традиційні для української народної творчості сюжети, як-от у роботі «Дерево життя». У насичених символами гобеленах «Крізь віки», «У нашім раї на землі» вона порушує філософські питання. Багато творів присвячено рідному серцю майстрині Кам’янцю-Подільскому. Юлія чудово презентує дві іпостасі декоративно-ужиткового мистецтва – матеріальність, що гріє тіло, і духовність, яка задовольняє нашу потребу в прекрасному».

Споглядаючи це різноманіття барв і сюжетів, глядачі не могли стримати захвату на адресу творів і їх авторки. Привітати художницю з виставкою прийшли заступниця директора з навчальної роботи Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Наталія Жолобок, методистка художньо-естетичних дисциплін Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Анжела Махмутова, студенти факультету початкової освіти та філології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Доповнило захід мереживо акордеонних композицій у виконанні студента  Хмельницького музичного коледжу Дмитра Терещенка.

За відродження, розвиток і популяризацію народного мистецтва мисткиня отримала подяку від імені управління культури й туризму Хмельницької міської ради. Вручила нагороду головна спеціалістка управління Ганна Єрондаєва. У свою чергу Юлія Степанюк подарувала в фонди музею представлену на виставці роботу «Маки».

Завершуючи офіційну частину заходу, Галина Барабаш повернулась до картини, назва якої стала визначальною для всієї виставки. «У нашім раї на землі» – це робота, де зображені батько, мати й дитина, кожен з яких творить свою часточку раю. На мою думку, будь-яка людина, котра чимось захоплюється, творить певною мірою райські умови. Юля це робить своїми гобеленами, Дмитро Терещенко – звуками, а хтось саджає квіти, які тішать зір людей», – резюмувала Галина Іванівна. Вона закликала всіх присутніх розвивати свої захоплення і докладати зусиль для творення райських умов навколо себе й інших людей.

А вже після поздоровлень, квітів і фотографування публіка змогла відчути на дотик, яка копітка праця ховається за красою презентованих мистецьких творів. Під керівництвом пані Юлії всі охочі мали нагоду власноруч попрактикуватися в створенні гобелену. Під час майстер-класу ткаля відкрила деякі таємниці ремесла й зізналася, що через велику завантаженість творить свої гобелени переважно вночі. А ще – що більше полюбляє віддаватись інтуїції, ніж точно дотримуватися ескізу.

Взяти до рук арфоподібну дерев’яну раму з тугими нитками-струнами й протягнути, прибити виделкою й перейти на іншу кольорову гаму ниток ризикнула й студентка гуманітарно-педагогічної академії Анастасія Суховірська. «Я вишиваю різними техніками, тому схотіла спробувати себе в гобелені. Тривалий час я граю на гітарі й побачила зв’язок – як ти перебираєш струни, так перебираєш нитки. Це було дуже цікаво», – ділиться враженнями дівчина. Вочевидь, що й вона була з лав тих, хто здатні творити рай.

Додамо, що виставка «У нашім раї на землі» експонуватиметься в музеї історії міста Хмельницького до п’ятого жовтня. Потрапити на неї можна щодня, крім неділі й понеділка, з 9 до 18 години, вхід вільний.

 

 

Автор: Тетяна Правдива