Новини
Суспільство

Хмельниччина може потрапити в загальносвітовий тренд

Минулими вихідними багато українських міст стали активними учасниками всесвітньої акції, покликаної об’єднати людство у протидії кліматичним змінам. Акція «Дій за Клімат» охопила країни з п’яти континентів, у тому числі, й Україну. Із 700 заходів, що відбулися цими днями у світі, 17 стосувалися нашої держави.

Зокрема у Кам’янці-Подільському 7 вересня активісти обговорювали потребу розробки та впровадження кліматичної стратегії міста, яка включатиме заходи з адаптації до аномальних змін клімату та перехід на відновлювану енергетику. Учасники заходу переглянули й обговорили авторське кіно від міжнародного кінофестивалю «Бруківка» про актуальність проблеми зміни клімату. Зі свого боку місцева велоспільнота провела цього дня флешмоб на підтримку 100% енергії з чистих джерел.

«Це загальносвітовий тренд, коли міста планують свій розвиток з орієнтиром на «зелену» економіку. Ми підписали меморандум між Кам’янець-Подільською міською радою та міжнародною екологічною організацією «350.org». В подальшому нас чекає розробка відповідної стратегії, яка змоделює можливість переходу міста на чисті джерела», – відзначив Енергетичний Амбасадор організації «350.org» та голова «Хмельницького енергетичного кластеру» Степан Кушнір.

Долучилися до міжнародної акції «Дій за клімат» і хмельничани.  У суботу, 8 вересня, представники Всеукраїнської ініціативи «Активуй енергію» та «Активної громади Хмельницького» влаштували на майдані Незалежності інформаційну здибанку. Активісти роздавали містянам буклети й інформаційні збірки про небезпеку кліматичних змін та розповідали про нагальну потребу впровадження відновлюваних джерел енергії.

Після параду екологічного транспорту вулицями міста власники велосипедів, самокатів, роликів, і скейтбордів взяли участь у флешмобі. Разом із автомобілями патрульної поліції учасники акції утворили живий напис «100% ВДЕ» – відновлювані джерела енергії.

Також у рамках заходу були зібрані підписи щодо 100-відсоткового переходу обласного центру на відновлювані джерела енергії до 2050 року. Як повідомив один з організаторів акції Артур Кокаревич, попри свою амбітність, ця мета цілком досяжна.

«В Україні є міста, які декларують подібні цілі. Так, цієї п’ятниці в Києві представники влади Кам’янця-Подільського та Чорткова підписали відповідні меморандуми з міжнародною кліматичною організацією «350.org», – наголосив хмельницький активіст.

Звернення екологічно свідомих мешканців Хмельницького буде передано міській владі.

Автор: Тетяна Правдива