Новини
Здоров’я

У Хмельницькому спостерігається сплеск захворюваності на менінгіти

Протягом 2018 року в Хмельницькому значно зросла захворюваність на гострі серозні менінгіти. За повідомленням Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України, протягом восьми місяців поточного року в області спостерігається зростання захворюваності вдічі. Цьогоріч зареєстровано вже 16 випадків небезпечної недуги – 10 випадків серед дітей та 6 випадків серед дорослих.

У серпні – вересні 2018 року до інфекційної лікарні з діагнозом гострий менінгіт потрапило 19 осіб, у тому числі 8 дорослих та 11 дітей віком від 5 до 17 років.  У восьми хворих вже підтверджено серозний менінгіт вірусної етіології, в одного – гнійний менінгіт, один пацієнт має менінгіт менінгококової етіології. Усі потрапили до лікарні по лінії швидкої допомоги.

У Хмельницькому районі цього року зареєстрований один випадок серозного менінгіту в дитини 2,5 років, у 2017 році випадків серозного менінгіту не було.

Лікарі занепокоєні пізнім зверненням хворих за медичною допомогою. Так із 19 хворих в серпні – вересні шестеро звернулись в перший-другий день захворювання, десятеро зробили це на третій день захворювання, троє – пізніше четвертого дня. Менінгіт становить небезпеку для життя людини, тому потребує невідкладної медичної допомоги. Пізнє звернення призводить до важкого перебігу хвороби, ускладнень, і тривалого лікування.

Довідково:

Менінгіт – це запалення оболонки, що покриває головний та спинний мозок людини, спричинене вірусами, бактеріями або інші мікроорганізмами.

 Найбільш поширені симптоми: головний біль і нерухомість потиличних м’язів, підвищення температури тіла, сплутаність свідомості, блювота, боязнь світла та галасу. У дітей часто виникає дратівливість та сонливість, набряк головного мозку, що небезпечно для життя. Наявність висипу вказує на менінгококову етіологію хвороби.

Найчастіше менінгіти викликає інфекція, що передається оральним шляхом під час купання, споживання сирої забрудненої води, через немиті фрукти та овочі.

Щоб уникнути захворювання на менінгіт необхідно дотримуватись таких правил: не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземних джерел, поверхневих вод). Перед споживанням овочі й фрукти слід добре промити проточною питною водою, обдати окропом. Не можна купувати продукти на стихійних ринках або з рук приватних осіб. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

У разі виявлення перших ознак захворювання потрібно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або негайно викликати швидку допомогу.

Автор: Тетяна Правдива