Новини
Духовність

Різати чи не різати кругле одинадцятого вересня?

Сьогодні за церковним календарем свято Усікновення (Всічення) Голови святого Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна, або, як кажуть у народі, Головосіка.

Пророк Іоанн Хреститель був сином священика Захарії і праведної Єлизавети. З волі Божої він уникнув смерті під час пошуків новонародженого Христа і вбивства немовлят у Віфлеємі. Святий виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння постом і молитвою. У тридцятирічному віці Іоанн Хреститель з’явився на берегах Йордану, щоб приготувати народ до прийняття очікуваного Месії. Він безбоязно й строго викривав пороки людей.

Іоанн не боявся критикувати навіть правителя Галілеї Ірода Антипу, який покинув свою офіційну дружину і відкрито, в гріху жив з дружиною рідного брата Іродіадою. Вона була злою людиною, і правда з уст святого шалено дратувала її. Ірод з Іродіадою намагалися умовити, підкупити, а потім залякати пророка, аби той замовк. Але Предтеча був непохитний. Хоч Ірод побоювався святого, якого любив народ, та за намовою Іродіади таки наказав схопити Іоанна і взяти його під варту.

Якось під час святкування дня свого народження Ірод попросив дочку Іродіади Соломію станцювати перед численними гостями. Дівчина зробила це настільки добре, що вражений правитель прилюдно пообіцяв виконати будь-яке її бажання.

Соломія вирішила порадитися з матір’ю. Іродіада змалювала доньці перспективу правити царством у разі  позбавлення від ненависного Хрестителя. Після цієї розмови Соломія попросила у винагороду за танець подати на блюді голову пророка Іоанна.

Почувши страшне прохання, цар злякався. Згідно з Євангелієм, Ірод і сам неодноразово приходив в темницю до Іоанна, розмовляв з ним і навіть дослухався до його порад. Та попри це правитель побоявся відмовитися від свого слова, сказаного при високих гостях. І він віддає наказ відрубати голову Хрестителю.

Голова Предтечі була вручена Соломії. Вона урочисто пронесла страшне блюдо по залу, показавши його гостям. Згідно з переказами, деякий час голова святого пророка продовжувала викривати грішного царя і його коханку. За це Іродіада почала колоти язик Іоанна шпилькою, а потім віднесла голову до нечистого місця й особисто її закопала.

Кара Божа наздогнала Ірода й Іродіаду. Одного разу взимку Соломія переходила річку по льоду, але провалилась, і гостра кромка встромилась їй просто в шию. На місці її загибелі залишилася тільки голова, тіло віднесло сильною течією, його так і не знайшли. Так само, як голову Іоанна Предтечі, голову Соломії принесли й показали Іроду та Іродіаді.

Крім того, тесть Ірода, аравійський імператор Арефа, щоб помститися за ганьбу своєї дочки, пішов війною на колишнього зятя і розгромив його війська. А великий імператор Гай Юлій Цезар Калігула, розгнівавшись, відправив Ірода з Іродіадою на заслання. В Іспанії, під час землетрусу, земля розверзлася і живцем поглинула їх обох.

За вченням Православної Церкви, Предтеча Господній своїм прикладом показав, як праведно треба жити справжньому християнину. Незважаючи на страх смерті, він говорив тільки правду і викривав гріх не тільки словами, а й навіть своєю смертю.

Цього дня Церква встановила суворий одноденний піст, проходити який потрібно без м’яса, риби й молочних продуктів.

За українськими традиціями, в деяких регіонах це свято називали Іван Пісний. Але найбільш поширеною назвою була Головосіка. Цього дня заборонялося співати й танцювати, кожен намагався побувати в церкві, а ті, хто мучився головними болями, просили зцілення.

Вважається, що  на Всічення не варто брати у руки гострі речі: ніж, сокиру, пилку. Часто кажуть, що не можна їсти круглі фрукти та овочі й будь-що на блюді. Проте це має сенс тільки тоді, коли людина вшановує пам’ять тих подій. Але коли вона не пов’язує цю традицію з подією, це є просто забобоном. Тому що свято встановлюється Церквою для того, щоб людина над чимось замислилася.

 

Автор: Тетяна Правдива