Новини
Здоров’я

На Хмельниччині проводять профілактику бактеріоносійства

Бактеріоносійство – епідеміологічно небезпечне явище. Воно є різновидом інфекції, за якої організм людини містить в собі збудника (бактерій), виділяє його в зовнішнє середовище, але не має характерних клінічних проявів. За словами лікарів, людина, заражена інфекцією, може бути власником збудників черевного тифу, паратифів, сальмонельозу, дизентерії, дифтерії, стрептококів, стафілококів, навіть не знаючи про це.

Найчастіше бактеріоносійство виникає як результат перенесеного і не вилікуваного інфекційного захворювання чи самолікування. Тривалість бактеріоносійства може вимірюватися й кількома днями, й роками. Зокрема, при сальмонельозі вона складає до п’яти років, при черевному тифі – 10 років. Механізм передачі збудника від бактеріоносія до здорової людини залежить від місця локалізації мікроорганізму.

Особливо небезпечним є бактеріоносійство в лікувальних закладах та в закладах громадського харчування, оскільки їх працівники можуть стати джерелом інфекцій для багатьох людей.

З метою профілактики масового поширення інфекційних захворювань, серед персоналу харчових підприємств, дитячих  і лікувальних закладів проводяться систематичні періодичні медичні огляди та раптові обстеження на виявлення носіїв різних збудників інфекцій.

Як повідомив Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України, в Ярмолинецькому районі лабораторно обстежили на бактеріоносійство декретований контингент. Він склав 39 працівників громадського харчування, 90 працівників продовольчої торгівлі, 9 працівників харчової промисловості, 75 працівників медичних закладів.

Бактеріоносійства кишкової групи не виявлено, проте в чотирьох осіб визначили бактеріоносійство патогенного стафілококу. Цих працівників направлено на лікування та повторне лабораторне обстеження.

Автор: Тетяна Правдива