Новини
Освіта

Чому не вдалося повноцінно запрацювати реформі “Нової української школи”

На думку народного депутата Сергія Лабазюка (депгрупа “Воля народу”), яку він висловив під час брифінгу у ВРУ, це сталося через низку пунктів, у тому числі, на законодавчому рівні.

“Зарплата освітянам підвищиться тільки з липня 2019 року. Отже, мотиваційний інструмент не запрацював. Те, що сьогодні недофінансована освіта, думаю, відчули всі. А 1 вересня діти, прийшовши до школи, не отримали достатньо підручників. Десь не довезли шкільне обладнання”, – наголосив політик.

За словами нардепа, на законодавчому рівні багато пунктів також не запрацювали для “Нової української школи”.

Парламентарій закликав колег прискорити роботу щодо врегулювання змін у законодавстві:

“Ми для себе повинні чітко розуміти, що освіта – запорука майбутнього, той фундамент, який ми сьогодні повинні закладати. Тож закликаю, щоб ми з колегами у сесійній залі і комітетах попрацювали ще до прийняття державного бюджету, щоб врегулювати на законодавчому рівні всі ті зміни, які ми прописували в реформі. Щоб вони запрацювали швидше. Щоб достатньо було передбачено фінансування”.

Першим кроком щодо фінансування Сергій Лабазюк запропонував прийняти законопроект щодо підвищення посадового окладу освітян на 20%.

Також парламентарій нагадав про невирішену ситуацію із коледжами і технікумами:

“Маємо ризик зникнення цих навчальних закладів, бо їх фінансування переклали на місцеві бюджети, які не можуть у достатній формі це зробити. Ще минулого року ми подали законопроект 6506, яким пропонуємо продовжити фінансування цих закладів з держбюджету. Це дасть змогу поліпшити ситуацію з підготовки професійних кадрів”.

Автор: Тетяна Новак