Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС планують зупинити перший енергоблок

Цьогорічні ремонтні кампанії на Хмельницькій АЕС заплановано здійснити одну за одною. Так, після завершення планово-попереджувального ремонту (ППР) на другому енергоблоці, майже відразу буде зупинено перший енергоблок на плановий середній ремонт із подальшим продовженням терміну експлуатації. Енергоблок планується зупинити на 257 діб, протягом цього періоду буде здійснено заміну значної кількості обладнання.

Розповідаючи про плани щодо продовження терміну експлуатації, заступник головного інженера із електрообладнання та систем контролю і управління ВП ХАЕС Олександр Копійко зауважив, що персоналу електроцеху та цеху теплової автоматики і вимірювань необхідно буде здійснити значний обсяг ремонтних робіт, пов’язаних із заміною електротехнічного обладнання систем контролю управління. Згідно із Комплексною зведеною програмою з підвищення рівня безпеки (КЗПБ) енергоблоків – це 37 відповідних заходів. Зокрема, це заміна уніфікованого комплексу технічних засобів на каналах систем безпеки. Термін виконання лише на одному каналі системи безпеки складатиме до 87 діб, а такі роботи заплановано здійснити на двох каналах.

За словами Олександра Копійка, ще жодна українська АЕС не здійснювала такого обсягу робіт під час продовження терміну експлуатації, який заплановано реалізувати на Хмельницькій атомній станції. «Насправді ми зупинимо блок зразка 80-х років минулого століття, а після масштабної ремонтної кампанії пустимо новий сучасний мільйонник, який відповідатиме усім світовим вимогам», – зазначив О. Копійко.

Інформаційний цент ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак