Новини
Події

Над Хмельниччиною “відкриють небо” для важкої техніки та іноземних військових

Понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів РТВ, сотні військовослужбовців з України та майже з 10 країн НАТО буде задіяно в наймасштабнішому за роки незалежності України міжнародному навчанні авіаційних підрозділів, яке розпочнеться в середині жовтня 2018 року.

Захід спочатку пропонували у форматі дво- або тристороннього навчання. Але з часом про своє зацікавлення взяти в ньому участь заявили й інші країни. Відтак, у “Чистому небі” візьмуть участь 450 американських військовослужбовців. Свої війська в Україну також відправлять Бельгія, Данія, Естонія, Нідерланди, Польща, Румунія і Великобританія. Загалом у військових маневрах візьмуть участь 950 військових.

З українського боку заплановано залучити близько двох десятків літаків різних типів, вертольоти й БпЛА. Також стаціонарні та мобільні радіолокаційні підрозділи й мобільні вогневі групи підрозділів ППО. США буде представлено як льотними екіпажами, так і наземними силами та засобами. Загалом з-за океану в Україну прибуде понад десяток одиниць авіаційної техніки (літаки F-15C/D, С-130, КС-135, БпЛА МQ-9) та кількасот фахівців з-поміж наземного інженерно-технічного складу, пошуково-рятувальної команди, підрозділів охорони, аеромедичної евакуації, кіберзахисту тощо, повідомляє сайт Міністерства оборони України.

Разом з українськими й американськими пілотами завдання в небі виконуватимуть їхні польські та румунські колеги на літаках F-16C. Іще близько десятка країн НАТО планують задіяти передових авіанавідників та інших фахівців різних напрямків.

“Попередньо міжнародне навчання «Чисте небо-2018» триватиме близько двох тижнів, – розповідає начальник штабу — перший заступник начальника авіації Командування Повітряних Сил полковник Олег Захарчук. — Відпрацювання тактичних завдань без застосування бойового озброєння відбуватиметься в районі визначених аеродромів, переважно у західній частині України, а також над територією Польщі й Румунії”.

Головною базою для тренувань бойових літаків обрано аеродром у Старокостянтинові Хмельницької області, де до 30 листопада буде відкрито  міжнародний пункт пропуску через державний кордон. Відповідне рішення було прийняте у середу на засіданні уряду, повідомляє “Інтерфакс-Україна”. Пункт пропуску для повітряного сполучення працюватиме в тимчасовому режимі функціонування і роботи контрольних служб за викликом.

Крім того, Кабмін доручив Державній прикордонній службі та Державній фіскальній службі забезпечити проходження прикордонного контролю військовими підрозділами збройних сил іноземних держав, бойовою технікою і озброєнням, які залучено до навчань “Чисте небо – 2018”, на аеродромі “Старокостянтинів”.

 

Автор: Тетяна Новак