Новини
Здоров’я

Лікарі Хмельниччини радять підготуватися до зустрічі небажаного гостя

З настанням холодів для дорослих і малих починається сезон захворювань на грип. Історія повторюється щороку, і здавалося б, усі ми добре обізнані з тим, що треба робити, аби не захворіти, і як ефективно лікуватися. Проте через підступність грипу така самовпевненість може дорого обійтися і в прямому, і в переносному розумінні. Тож лікарі  Хмельницького обласного лабораторного центру нагадують основні правила безпеки.

Як упізнати в обличчя

Грип – гостре інфекційне захворювання, що характеризується короткочасною гарячкою, загальною інтоксикацією, часто з порушенням діяльності нервової та серцево-судинної системи. Він починається із головного білю, загального нездужання, підвищення температури, ознобу, сухого кашлю, болю та ломоти в суглобах та м’язах. Симптоми тривають протягом 3-5 днів, проте відчуття втоми та слабкості не полишає людину й після видужання.
Небезпека в тому, що симптоми хвороби схожі з ознаками інших гострих  респіраторних вірусних інфекцій, проте грип часто ускладнюється пневмонією, нерідко розвивається серцева недостатність. Особливо небезпечним грип є для дітей до п’яти  років, людей похилого віку, осіб з хронічними захворюваннями.
Хвороба легко передається повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. Навіть з легкою формою грипу хвора людина становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів – у середньому 7 днів.

При виникненні перших симптомів грипу слід залишитися вдома, щоб не спровокувати ускладнення хвороби, адже вчасне й правильне лікуваннія хвороба закінчується повним одужанням.

Уникаємо небажаної зустрічі

Для профілактики грипу треба уникати місць масових скупчень людей, не переохолоджуватись, не контактувати з хворими, регулярно провітрювати приміщення, проводити вологе прибирання, обов’язково мити руки. Після проїзду в громадському транспорі долоні слід протирати спиртовим розчином. Зрозуміло, що треба повноцінно харчуватися, частіше вживати продукти із вмістом вітаміну С, а також цибулю й часник. Для запобігання захворюванню треба застосовувати засоби народної медицини: (трави) та неспецифічні профілактичні препарати: оксалінова мазь, амізон та вітаміни.
У разі виникнення нежитю й кашлю треба користуватися одноразовими масками.

Що на нас чекає

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я , вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні є:
– вірус, подібний А/Michigan (H1N1);
– вірус, подібний A/ Singapore/ ( H3N2);
вірус, подібний B/Colorado.
Лікарі вважають, що одним із найефективніших засобів профілактики грипу є вакцинація. Вакцина захищає від усіх штамів грипу.

Вакцинацію бажано проводити за 2-3 тижні або ж за місяць до початку грипозного сезону. Вакцину можна буде придбати в аптеках за власні кошти й зробити відповідне щеплення в поліклініках міста.
Для епідсезону 2018-2019 рр. в Україні очікується наявність вакцин від грипу: Джісі-Флю (Корея), Ваксигрип (Франція).

Автор: Тетяна Правдива