Новини
Культура

У Хмельницькому згадували творчість Івана Іова

У лютому 2018 року Хмельницький обласний літературний музей  та  Хмельницька обласна організація Національної спілки письменників України оголосили про початок «Року Івана Іова». Творчість цього поета є невід’ємною частиною літературної спадщини нашого краю.

У рамках акції було проведено ряд заходів, а 70-річччя від дня народження поета було відзначено літературно-краєзнавчою конференцією «Творчість Івана Іова в контексті сучасних суспільно-літературних візій».

Організували захід управління культури, туризму, національностей та релігій ОДА, обласний літературний музей,  обласна організації НСПУ, обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Хмельницька міська рада, управління культури і туризму Хмельницької міської ради.

Конференція відбулась сьогодні, 10 жовтня, в монотеатрі «Кут». В її роботі взяли участь науковці, письменники, педагоги Хмельниччини й України.

Довідково:

Іван Іов народився 11 жовтня 1948 року в селі Кам’янка Апостольського району Дніпропетровської області в родині інженера. Після закінчення одинадцятирічки працював токарем на паровозоремонтному заводі, служив у війську.

У 1974 році закінчив Кам’янець-Подільський педагогічний інститут. Згодом працював кореспондентом Івано-Франківської обласної молодіжної газети, асистентом оператора кінокорпункту «Укркінохроніки», у редакціях районних газет Городка,  Ярмолинців та на Київщині. Іван Павлович редагував щомісячний вісник «Позиція» у Хмельницькому та викладав українську мову й літературу в школі.

з 1987 року Іван Іов – член Національної Спілки письменників України.

По собі він залишив збірки «Стяг золотої гілки» (1983), «Світло рідної хати» (1989), «Книга перша» (1991), «Рукопис» (1995), «Чернетка» (1996), «Каліграфія», «Періодична система слів» (1997), «Невидане», «Великдень долі» (1998), «Словопис», «Вічністю живемо», «Мене вам дав Господь» (2001), «Любіть мене врожаєм і землею» (2002).

Удостоєний обласної літературної премії імені Володимира Булаєнка та премії «За подвижництво у державотворенні» імені Якова Гальчевського.

Пішов із життя 4 лютого 2001 року. Похований на центральному кладовищі міста Хмельницького.

Автор: Тетяна Правдива