Новини
Суспільство

Обласне управління Держпраці покарало книговидавця майже на два мільйони

Управління Держпраці у Хмельницькій області винесло постанову про накладення фінансової санкції на  приватне підприємство з виготовлення книжкової продукції. Актом інспекційного відвідування встановлено використання праці 16 неналежно оформлених працівників.

Як зя’cувалося, в період з 1 січня 2018 року по 31 серпня 2018 року працівники підприємства працювали по договорах цивільно-правового характеру із щомісячним їх переукладенням.

«Разова робота», вказана у документах, поіменованих як «договір про виконання разової роботи», співпадає із назвами, ознаками й обов’язками для цілого ряду професій (робіт), передбачених нині діючим Класифікатором професій посад робіт  ДК 003:2010. Вони можуть виконуватися окремою фізичною особою-працівником лише в рамках трудових відносин – виробничого процесу, тобто на умовах трудового договору або за наявності необхідних дозвільних документів (дозволів, ліцензій, декларацій, свідоцтв,  нарядів тощо)  на проведення відповідної категорії  робіт, надання послуг передбачених чинним законодавством. Тепер за підміну трудових відносин цивільно-правовими видавництву доведеться сплатити штраф у розмірі  1 787 040 гривень.

Довідково:

За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам, підприємство має укладати трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру. Цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів. У разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Використання праці працівника без укладання з ним трудового договору (контракту) відповідно до статті 265 КЗпП України, тягне за собою штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника.

 

Автор: Тетяна Правдива