Новини
Кримінал

На Хмельниччинині судитимуть злочинну групу вимагачів

Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в області завершено досудове розслідування відносно членів організованої злочинної групи, які займались вимаганням майна та коштів у мешканців Хмельницького та області.

Зокрема встановлено, що раніше судимий за майнові злочини 37-річний хмельничанин з метою швидкого збагачення вирішив утворити злочинну групу. До її складу організатор залучив іще сімох осіб, більшість із яких мала кримінальне минуле, перебувала з ним у міцні дружніх відносинах і мала високий рівень дисципліни та фізичної підготовки. Керівник групи планував вчинення злочинів, роподіляв ролі, узгоджував спеціальні правила поведінки та план незаконного заволодіння майном громадян.

Правоохоронцям вдалось задокументувати вісім епізодів злочинної діяльності у складі організованої групи.

Так, в ході досудового розслідування, встановлено факт вимагання у хмельничанки передачі належної їй частки у статутному капіталі товариства. Свої «вимоги» до жінки зловмисники поєднували із застосування насильства.

Іншого місцевого мешканця погрозами та насильством спільники змусили передати їм автотранспорт вартістю понад 350 тис. грн., що використовувався чоловіком у підприємницькій діяльності.

Також правоохоронці зібрали достатню кількість доказів, які підтверджують факт вчинення крадіжок майна та викрадення людини.

Окрім цього, шляхом залякування, застосування погроз та пошкодження майна, члени групи вимагали у жителів обласного центру передати їм майнові права на квартири у місті Хмельницькому.

Як повідомив начальник галузевого відділу прокуратури області Валерій Мушинський, за результатами досудового розслідування обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 (незаконне викрадення людини), ч.ч. 2, 4 ст. 189 (вимагання, вчинене повторно, з погрозою та застосуванням насильства у складі організованої групи), ч.ч. 3,5 ст. 185 (крадіжки, вчинені у складі організованої групи), ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене у складі організованої групи) Кримінального кодексу України, направлено для розгляду до суду.

Довідково: санкції статей інкримінованих злочинів передбачають покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

 

Автор: Тетяна Правдива