Новини
Події

На Хмельницькій АЕС здійснюють переоцінку безпеки першого енергоблока

На ХАЕС тривають роботи з продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Служба аналізу безпеки виконує періодичну переоцінку безпеки енергоблока №1 ХАЕС, за результатами якої буде розроблено відповідний звіт.

Звіт з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) енергоблока – один з основних документів, потрібних для обґрунтування можливості продовження безпечної експлуатації енергоблока №1 в понадпроектний термін. Основними завданнями Звіту є підтвердження того, що експлуатація енергоблока здійснюється відповідно до проекту при дотриманні меж і умов безпечної експлуатації, вимог ліцензії на експлуатацію та відповідає актуальним нормам і правилам з ядерної та радіаційної безпеки.

За словами начальника служби аналізу безпеки ВП ХАЕС Івана Кісіоглова, ЗППБ засвідчує також, що поточний технічний стан систем, важливих для безпеки, забезпечує виконання своїх функцій та безпечну експлуатацію енергоблока. Фактичний вплив експлуатації енергоблока на персонал, населення і довкілля не перевищує критеріїв та меж радіаційного впливу, встановлених нормативними документами.

Звіт складається з 14 окремих факторів безпеки і Комплексного аналізу безпеки. У грудні 2017 року звіт з періодичної переоцінки безпеки був розроблений та наданий на розгляд інспекції Держатомрегулювання України. Сьогодні матеріали 10-ти факторів безпеки пройшли державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки. За вісьмома факторами безпеки вже отримано позитивний висновок Держатомрегулювання, ще два фактори доопрацьовуються, решта уточнюються і будуть повторно направлені на розгляд в орган регулювання.

Остаточне рішення про можливий термін продовження експлуатації першого енергоблока ХАЕС буде прийнято Держатомрегулювання України на підставі Комплексного аналізу безпеки, згідно з результатами, отриманими при аналізі кожного з 14-ти факторів безпеки ЗППБ, включно з  такими фактори безпеки, як «Поточний технічний стан систем і елементів» і «Старіння».

 

Автор: Тетяна Правдива