Новини
Екологія

На Хмельниччині дослідили ґрунти осушуваних земель

Фахівці Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області щорічно здійснюють відбори проб грунту на визначення кислотності на осушуваних масивах. Дослідження охоплюють 25-30 % від загальної площі осушуваних земель області.

Протягом квітня-жовтня 2018 року Регіональний офіс водних ресурсів провів польові обстеження на площі 28,5 тис. га, відібравши з орного шару грунту 176 проб у восьми районах області.

Як показали хімічні аналізи, на півдні Хмельниччини переважають лужні та нейтральні грунти (Чемеровецький, Камянець-Подільський райони). На півночі (Шепетівський, Полонський, Славутський райони) – на окремих ділянках осушуваних угідь відбуваються процеси підкислення і спостерігаються площі з кислими грунтами.

Фахівці Регіонального офісу зазначають, що на площах з кислими та лужними грунтами потрібно здійснювати хімічну меліорацію. У поєднанні з органічними добривами вапнування або гіпсування дозволить оптимізувати реакцію грунтового розчину рН і наблизити її до нейтральної.  Це поліпшить фізико-хімічний режим, оптимізує умови росту та розвитку сільськогосподарських культур і дозволить підвищити їх врожаї.

Довідково:

Кислотність ґрунтів – це властивість, зумовлена наявністю в ґрунтовому розчині водневих (Н+) іонів, що характеризується показником рН. Кислі ґрунти мають рН менше семи, нейтральні – близько семи, а лужні – понад сім.

Автор: Тетяна Правдива