Новини
Суспільство

На Ізяславщині відкрили меморіальний знак пам’яті жертв Холокосту

Друга світова війна, страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка досі болить чи не в кожній родині в Україні та світі. Лилися сльози і кров, палали села і міста. У ті лиховісні часи гинули не лише воїни, а й тисячі мирних жителів великих та малих міст, сіл та хуторів. Чорною стрічкою вписано в історію єврейського народу Холокост.

З метою вшанування жертв Холокосту та забезпечення того, щоб його жахи ніколи не забувалися, розташований у Сполучених Штатах Америки Фонд Цаля Каплуна зініціював зведення у місцях масових поховань жертв Холокосту монументів пам’яті. Відкриття першого такого монументу відбулося 25 жовтня поблизу села Сошне на території Ізяславського району. На меморіальний захід зібралося чимало представників єврейських громад з Ізяслава, Хмельницького, Рівного, Шепетівки, Славути, Києва, Сполучених Штатів Америки, представників місцевої влади, представників посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, жителів та гостей району. Цей меморіал є першим у черзі монументів, встановлення яких фінансуються Фондом Цаля Каплуна.

У своєму звернені до присутніх представник Фонду Іосиф Менакер сказав: «Сьогодні від імені TKF – благодійної організації, розташованої в Нью-Йорку, я маю честь відкрити монумент, присвячений понад 2 тисячам євреїв, убитих в 1942 на цьому місці. Серед цих людей було близько 50 наших родичів, включаючи мого прадіда і прабабусю. Цих 2000 чоловік було убито тільки через те, що вони були євреями. Важливість цього монумента і багатьох інших монументів Холокосту, які були і будуть зведені на місці понад 1000 місць розстрілів євреїв в Україні, полягає не лише в увічненні пам’яті загиблих, але і в недопущенні повторення подібної жахливої трагедії в майбутньому. Причому не лише відносно євреїв, але і будь-якої іншої нації, народності або індивідуальної приналежності. Робота із створення і втілення цього монумента стала реальністю завдяки численним пожертвам і самовідданій роботі багатьох волонтерів. Серед тих, хто надав нам неоціниму допомогу, – благодійний фонд міста Бостон RememberUs, який допоміг з логістикою, а також посадив на меморіалі дві секвої, які будуть рости тут багато сотень років. Також безмежна подяка організації Євгенія Городетского з Німеччини».

До учасників медіального зібрання звернувся голова Ізяславської районної державної адміністрації, депутат Хмельницької обласної ради Борис Яцков. Зокрема Борис Олександрович передав слова вітання від Президента України Петра Порошенка, голови Хмельницької обласної державної адміністрації Вадима Лозового та запевнив усіх в тому, що влада України буде робити все, щоб жахливі страхіття воєн, Холокосту ніколи не повторились в історії будь-якого народу в світі. Також на меморіальному заході виступили голова Ізяславської районної ради Сергій Шлегель, ізяславський міський голова Валентина Корнійчук.

Звертаючись до присутніх, латвійський скульптор, автор пам’ятного знаку Глєб Пантєлєєв описав свій підхід до дизайну монументу: “Скульптура є спробою висловити конфлікт хаосу та гармонії, зрозуміти те, що гармонія – це праця та зусилля. Нижча, грубо просвердлена частина обеліску розташована у зоні хаосу. Верхня ж символізує гармонію та перемогу розуму”.

Право відкрити меморіальний знак на місті розстрілу євреїв було надано представникам Фонду Цаля Каплуна (США) Іосифу Менакеру та Леоніду Вайну, голові Ізяславської районної державної адміністрації, депутату Хмельницької обласної ради Борису Яцкову, голові Ізяславської районної ради Сергію Шлегелю.

Від імені єврейських громад України до учасників меморіального заходу звернулась менеджер Хмельницького благодійного фонду ХЕСЕД-БЕШТ Галина Скрипник.

Щоб вшанувати пам’ять жертв Другої світової війни та жертв Холокосту на Ізяславщину завітав представник політичного відділу Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні пан Стівен Вестерн. Він відзначив спільну роботу Фонду та місцевих органів влади із збереження пам’яті про жертв Холокосту.

«Ми не можемо стерти минуле, але ми не можемо недооцінювати значення збереження історичної пам’яті. Завдяки таким церемоніям Сполучені Штати Америки доєднуються до України в пам’ять про жертви», – наголосив Стівен Вестерн у своєму виступі.

Яскравим свідченням великого трагізму подій Холокосту на Ізяславщині є історія родини Коростій з Ізяслава, донька яких, 5-річна Світлана, була вбита нацистами лише за те, що вона єврейка. Цю історію присутнім на заході розповіли українською та англійською мовами Ніна Савюк та Андрій Безе, екскурсоводи Музею історії Ізяславської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.

Окремою сторінкою в історії Холокосту є порятунок приречених євреїв. Національний інститут пам’яті Катастрофи і Героїзму “Яд Вашем” у 1953 році затвердив критерії для отримання почесного звання «Праведник народів світу». Як правило, це цивільні беззбройні жителі окупованих територій: люди похилого віку, діти, жінки. Часто євреїв переховували великі сім’ї. Серед тих, хто отримав звання «Праведник народів світу», люди різних національностей: українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, вірмени, греки й німці. Вшановуючи їх, мусимо пам’ятати, що, рятуючи інших, вони ризикували своїм життям.

У цьому переліку є і представники Ізяславщини: Фінкель (Якубовська) Марія, Кроповенський Михайло, Свешникова Євгенія, Корнелюк Іван, Коренлюк Ганна, Корнелюк Георгій, Радаєва (Корнелюк) Галина, Моісєєв Іван, Зубрицька Наталія, Демус Броніслава, Никитенок (Демус) Галина, Соловйова Домінікія.

Пам’ять жертв Другої світової війни, жертв Холокосту присутні вшанували хвилиною мовчання. За всіма відомими та невідомими безневинними жертвами Холокосту була виголошена поминальна молитва. Її здійснили головний раввін Хмельницького Йосиф Тейтельбаум та раввін із Рівного Шнейдерсон Волін.

На знак вшанування пам’яті усіх жертв Другої світової війни та жертв Холокосту до меморіалу поклали квіти.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату Ізяславської райдержадміністрації

Автор: Тетяна Новак