Новини
Політика

Росія заплатить сповна за заподіяну українцям шкоду

Країна-агресор відшкодує всі збитки, завдані Україні та її громадянам внаслідок військових дій та окупації.

Про це заявила Юлія Тимошенко під час презентації Нової стратегії миру та безпеки, що пройшла у Києві 30 жовтня.

«Росія заплатить сповна за агресію, за смерть наших воїнів і мирних громадян, за їхні понівечені долі і скалічене здоров’я, за порушення прав людини, за вкрадене приватне і державне майно», – наголосила лідер «Батьківщини».

На думку Юлії Тимошенко, українська дипломатія мусить активно відстоювати порушені РФ права держави та її громадян у міжнародних судових інституціях, насамперед, у Міжнародному суді ООН, Міжнародному кримінальному суді, Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

 «Якщо всі постраждалі українські громадяни подадуть позови проти держави-агресора, то загальна сума претензій, розрахована, згідно із практикою ЄСПЛ, перевищить 100 мільярдів євро. Це масштаб того, що можуть отримати наші громадяни за понівечене життя», – зазначила політик.

За всі роки війни чинна влада так і не спромоглася розробити дорожню карту юридичних дій для отримання власниками тисяч малих і середніх підприємств компенсації за заподіяну їм шкоду, обурилася Юлія Тимошенко.

Вона запевнила, що нова влада проведе ретельну інвентаризацію заподіяної Росією шкоди і змусить Кремль заплатити за агресію проти України.

«Загальна сума претензій, пред’явлених Кувейтом Іраку за два дні військових дій та сім місяців окупації – 462 млрд дол. Значна частина із цієї суми на сьогодні вже погашена. І ми примусимо Росію компенсувати нам болісні втрати», – запевнила лідер «Батьківщини».

На форумі лідер «Батьківщини» також наголосила на необхідності проведення реформи Збройних сил України, яка  передбачатиме побудову сильної української армії на контрактній основі, створення належного соціально-економічного забезпечення і всіх необхідних умов для військових.

Як повідомила Юлія Тимошенко, її команда працює над розробкою проекту контракту для служби у ЗСУ.

Новий контракт передбачатиме запровадження механізму регулярної індексації грошового забезпечення на реальний показник інфляції, заробітна плата рядового контрактної служби буде у 1,5 раза вище середньої зарплати в країні.

Важливою частиною нового контракту для військових, переконана Юлія Тимошенко, стане мотиваційний пакет: він включає питання забезпечення житлом, медичним обслуговуванням, а також пенсійне страхування та додаткові пільги для учасників бойових дій та членів їхніх родин.

«Слід створити спеціальну програму кредитування на придбання житла для військовослужбовців. Треба дозволити купівлю житла без першого внеску, а відсотки за іпотечним кредитом має платити держава, і термін іпотечного кредиту повинен визначити сам військовий», – додала вона.

Окрім того, зауважила лідер «Батьківщини», в умовах війни фінансування ЗСУ і пріоритетних розробок в галузі озброєння має становити не 2% ВВП, а щонайменше 3% ВВП.

«Це дасть бодай надію на правильне і всеохоплююче фінансування. Армія має захищати країну, а не воювати за гроші на своє існування», – підсумувала Юлія Тимошенко.

 

 

Автор: Тетяна Правдива