Новини
Суспільство

Як декларують свої статки хмельницькі посадовці?

Громадська організація «ЖАР» днями презентувала результати реалізації проекту «Прозорий Хмельницький:е-декларанти та їх нажиті статки». Журналістам та активістам голова організації Альона Береза розповіла, які факти виявлені  у процесі моніторингу відомостей, поданих у деклараціях депутатів Хмельницьких міської та обласної рад, керівників структурних підрозділів цих установ та директорів місцевих комунальних підприємств. До переліку осіб, чиї декларації вивчала ГО «ЖАР», увійшли також судді та керівництво правоохоронних органів. Загалом опрацьовано дані по 289 особах, яким за законом належало подати е-декларації за 2017 рік.

Починаючи з 1 червня 2018 року протягом п’яти місяців активісти вивчали реєстри нерухомості та реєстри МВС(автомобілі), аби співставити те, що показували декларанти і те, що зазначено у реєстрах. Крім того проводилися журналістські розслідування. Метою цієї нелегкої  роботи було перевірити  та проаналізувати дані про статки посадовців та прозвітувати перед громадськістю за результати.

Що ж побачили  активісти «ЖАР»у у деклараціях чиновників і служителів Феміди?

За словами Альони Берези, звертає на себе увагу той факт, що декларанти часто при вказаних більш ніж скромних доходах мають дорогі авто. До прикладу, у ЗМІ повідомлялося про електрокар Tesla вартістю 1 млн.200тис. грн., власником якого став начальник  Хмельницької державної екологічної інспекції. При цьому його доходи становили 223 тис.грн. У всякому разі, так він вказав у е-декларації.  Увагу активістів привернули і задекларовані доходи керівників  структурних підрозділів Хмельницької міської ради, комунальних підприємств, депутатів Хмельницької обласної ради.

Судячи з поданих декларацій, у декого дуже невеликі статки, як наприклад  у депутатів  облради Наталі Вишневської, яка вказала річний дохід 455 грн.та  Віктора Бурлика, у якого взагалі  порожня декларація, і так третій рік поспіль.

У так званих декларантів-багатіїв кошти є і їх походження можна пояснити. Однак дивує те, що вони мають значні готівкові суми, хоча однозначно вважати, що вони мають незаконне походження, не можна, говорить Альона Береза. Перевірялися і відомості про наявне житло та земельні ділянки. Виявляється, у нас є посадовці-безхатьки, а це, щонайменше, виглядає дивно.

Дорогі авто, куплені за низькою ціною, чимало готівки, елітне житло чи повна відсутність житла, невисокі заробітки чи нульові доходи – усе це не завжди можна пояснити. Можливо, це порушення, можливо – безвідповідальне ставлення до самого е-декларування. У будь-якому випадку, ці факти зафіксовані. Їх оприлюднення, за словами активістки, мусить  заставити посадовців і чиновників серйозніше заповнювати свої декларації, бо вони вже потрапили у поле зору громадськості. За результатами моніторингу декларацій  ГО «ЖАР» обіцяє передати до відповідних органів звернення для подальшого вивчення і реагування на виявлені порушення і невідповідності.

На звіті були присутні представники Управління захисту економіки у Хмельницькій області та обласного Управління Пенсійного фонду, прес-серкетар Хмельницького міськрайонного суду. Вони надали інформацію про свою роботу у напрямку перевірки інформації декларантів на достовірність.

Проект «Прозорий Хмельницький: е-декларанти та їх нажиті статки», який реалізується громадською організацією «Жіночий антикорупційний рух» в рамках проекту «Прозорість і доброчесність громадського сектору», що виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018 рр.

Детальніше тут:

Автор: Алла Самойленко