Новини
Суспільство

Жителі Хмельниччини задекларували доходи на 966,2 мільйона гривень

У рамках реалізації проекту  «Прозорість та доброчесність публічного сектору», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні, експерти громадської організації ЖАР провели круглий стіл «Прозорий Хмельницький: відверто про е-декларування».

Обговорити особливості подання декларацій про доходи посадовцями, депутатами, правоохоронцями, суддями тощо запросили представників органів контролю, антикорупційних підрозділів держструктур та журналістів.

Як повідомила голова громадської організації Альона Береза, цьогоріч у рамках реалізації проекту активісти руху протягом останніх п’яти місяців перевіряли декларантів на чесність поданих відомостей. Загалом було перевірено 289 наданих до НАЗК електронних декларацій. За результатами аналізу експерти організації направили 23 звернення до правоохоронних органів щодо невідповідностей інформації у деклараціях інформації відкритих реєстрів майна. На сайті руху опубліковано 10 матеріалів з результатами аналізу декларацій, ще один матеріал готується.

Пані Береза навела конкретні приклади порушень правил декларування доходів та типові помилки декларантів під час заповнення відповідної електронної форми.

Уповноважені особи по запобіганню і виявленню корупції у міській та обласній радах, прокуратурі та Національній поліції повідомили про свою роботу у цьому напрямі. Представники територіальних органів ДФС у Хмельницькій області ознайомили присутніх з особливостями декларування доходів та майнового стану, які належать до компетенції податківців. Упродовж 2018 року подоляни загалом подали 11662 декларації про майновий стан та доходи на загальну суму 966,2 мільйона гривень.

Автор: Тетяна Правдива