Новини
Інфраструктура

Не хочуть чи не можуть: хмельницькі перевізники втратили цікавість до міських маршрутів

На конкурсі з перевезення пасажирів, який відбувся 5 листопада, визначилися з тим, хто буде обслуговувати автобусні маршрути  у Хмельницькому.

Конкурсна комісія на чолі з заступником  міського голови Андрієм  Бондаренком голосуванням  визначилася з перевізниками на кілька маршрутів та термінами, на які з ними будуть укладені договори.

Об’єктами  конкурсу були  автобусні маршрути загального користування м.Хмельницького, які працюють у звичайному режимі.  Документи для участі у конкурсі подали три перевізники: ФОП Мішин О.В.- одна пропозиція, Хмельницьке КП «Електротранс» – дві пропозиції  і ТОВ «Рембуд-транс» – п’ять  пропозицій.

ФОП Мішин О.В. виявив бажання обслуговувати маршрут №51 «Катіон – Ракове». Для цього він запропонував 9 одиниць транспорту. Члени комісії проголосували за те, щоб укласти з підприємцем договір на п’ять років.

КП «Електротранс» подало документи на маршрути №2 «вул.Північна – Ракове» і №52 «Катіон – Ракове». Для обслуговування обох маршрутів у перевізника є по 9 одиниць транспорту. З ним укладуть договір на один рік.

ТОВ «Рембуд-транс» зацікавили п’ять  маршрутів: №23 «Катіон – Книжківці» (запропоновано 10 транспортних засобів), №50 «вул.Волочиська – вул.Заводська»(8 т/з) , №27 «Озерна – Ружична»(14 т/з), № 55 «Лезневе – Ракове» (1 т/з) та №47 «Перший Парковий – Катіон»( 10 т/з). На обслуговуваня маршрутів №№23, 50, 27 і 55  з підприємством укладуть договір на один рік, на обслуговування маршруту №47 – на п’ять років.

За новими договорами перевізники почнуть працювати на маршрутах з 27 грудня поточного року.

Таким чином, з виставлених на конкурс  13 об’єктів, які включали один або два маршрути громадського транспорту, визначилися лише з шістьма.

Маршрути №№ 8 «Озерна – Ракове», 9 «вул.Староміська –Лезневе 2», 15 «Залізничний вокзал – Речовий ринок», 17 «Речовий ринок – ринок Дубово», 18 «вул.Верейського – Ракове», 19 «Ракове – Озерна», 20 «Катіон – Лезневе», 28 «вул.Північна – Лезневе», 32 «Ракове – Автостанція №1», 43 «Керамзитовий завод –Лезневе» залишилися без уваги перевізників. Андрій Бондаренко вважає цей факт безпрецедентним.

Посадовець повідомив, що будуть укладені договори на тимчасові перевезення, а далі оголосять повторний конкурс.

Причинами втрати інтересу перевізників до міських маршрутів, на їхню думку, є те, що зараз багато водіїв звільняються, їдуть на заробітки закордон, що створює проблему для підприємців у виконанні взятих зобов’язань з надання транспортних послуг. Транспортні засоби, які наразі використовуються перевізниками у Хмельницькому, мають значний строк експлуатації, тому потребують суттєвих фінансових витрат на технічне ослуговування і оновлення. Міська влада планує вирішити проблему за рахунок закупівлі техніки для КП «Електротранс».

Поки що не вирішене питання зі створенням належних умов для проїзду у міських автобусах людей з особливими потребами. З усіх заявлених перевізниками транспортних засобів, які вийдуть на міські автомобільні маршрути, для перевезення людей з особливими потребами як слід обладнаний лише один.

Автор: Алла Самойленко