Новини
Суспільство

Як позбутися мільйона: у Хмельницькому оштрафували чергового роботодавця-порушника

Керівництво обласного відділення Держпраці оштрафувало на понад мільйон гривень будівельно-монтажне підприємство за порушення вимог щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками.

Під час інспекційного відвідування інспектори праці Управління Держпраці виявили факт здійснення будівельно-монтажних та оздоблювальних робіт щодо утеплення багатоповерхового житлового будинку дев’ятьма працівниками, з якими підприємство уклало цивільно-правові угоди.

При безпосередньому ознайомлені зі змістом документів, поіменованих роботодавцем «цивільно-правовий договір», встановлено, що в них взагалі не вказано вартості виконаних робіт (наданих послуг) у грошовому визначенні. Надані примірники ЦПД не мають жодних конкретних норм та пунктів, які б передбачали відповідність нормам, статтям чи розділам чинного Цивільного Кодексу України.

Також роботодавцем не було надано жодних документів та інформації, які б свідчили, що виконавці роботи  діють як самостійні суб’єкти господарювання, фізичні особи, приватні підприємці і мають відповідні дозвільні документи на здійснення робіт підвищеної небезпеки, є власниками чи орендують матеріали, інструменти та устаткування, потрібні для таких робіт.

Відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Тож за порушення законодавства підприємству доведеться сплатити  один мільйон п’ять тисяч 210 гривень.

 

Автор: Тетяна Правдива