Новини
Культура

Хмельничанам показали Поділля, яке мало хто бачить

У четвер, 8 листопада, у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відкрилася фотовиставка «Неочікуване Поділля» відомого й талановитого фотохудожника Олександра Соленцова.

Персональну виставку приурочили до 65-річчя митця. Майже знаковою була й кількість світлин, представлених в експозиції. За словами працівників музею-студії, у залах їх було 63. Проте не варто очікувати, що зображення на фото покажуть таємничі та незвідані місцини, приховані від загалу і такі, що відкрилися лише наполегливому майстру об’єктива. На світлинах – виключно природа, але природа така, яку мало хто бачить, поринувши у буденність життя. Поля, луки, річки, дерева, скелі – відзняті зі звичних ракурсів, вони вражають неповторною грою світла, фарб, атмосферою. На світлинах Олександра Соленцова – Поділля у всі пори року, щоправда, літа та осені тут найбільше. Вражає не лише здатність фотомитця бачити незвичне у знайомому, а й те терпіння, якого потребують його роботи, адже для того, щоб дочекатися потрібного освітлення, гри світла, тіні та фарб, доводиться, напевне, не одну годину просидіти у фото-засідці.

Ще одна особливість представлених на виставці робіт – відсутність традиційних підписів під ними. Тож кожен, хто прийде на виставку, зможе самостійно придумати назву кожному фото.

На відкриття фотовиставки традиційно прийшло чимало хмельничан – виставкова зала заледве вмістила усіх бажаючих привітати майстра та висловити йому слова поваги та захоплення. По завершенні урочистостей, проголошення вітальних слів та вручення подарунків всі охочі могли також переглянути спеціально відзняту до відкриття виставки кінострічку про те, як створювалася виставка.

Переглянути виставку «Неочікуване Поділля» у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва можна до кінця листопада.

Довідка: Олександр Соленцов народився 6 листопада 1953 року. Працює в Хмельницькому національному університеті. Фотографією займається з 1976 року.

Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки фотохудожників України. Учасник багатьох національних і понад 50 міжнародних виставок. Роботи Олександра Соленцова експонувалися в Польщі, Німеччині, Люксембурзі, Іспанії, Румунії, Великій Британії, Бельгії, Австрії, Пакистані, Португалії, Аргентині, Гонконгу, Ірані, Югославії, Хорватії, Франції, Данії, Росії.

Нагороджений Золотою медаллю Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP), Срібною медаллю FIAP , чотирма Почесними стрічками FIAP, медаллю Гауді, Бронзовою медаллю Бельгійського фотографічного товариства, медаллю салону «FOTOFARM», Почесним дипломом Австрійського суперкола, призом AGFA, призом KODAK.

Має почесне звання Художник Міжнародної Федерації Фотомистецтва (AFIAP).

Автор: Тетяна Новак