Новини
Здоров’я

Менінгіт у Хмельницькому є, епідемії – немає

Збільшення хворих, порівняно із минулим роком, у Хмельницькій інфекційній лікарні називають сезонним і періодичним. Таке трапляється кожні 7-10 років. Наразі менінгіт як ускладнення вірусної інфекції лікують у 28 пацієнтів, з них 17 – діти. Переважно – через знижений імунітет.

« Цього року у нас набагато більше хворих. Якщо минулого року за весь рік у нас реєструвалося порядку 17-18 випадків, то цього року ми вже за жовтень-листопад зареєстрували 55 випадків захворювання на менінгіт», – розповідає Оксана Сторожук, в.о.  завідуючого дитячим респіраторно-менінгітним відділенням Хмельницької інфекційної лікарні.

Головний біль, температура та блювота не завжди є ознаками менінгіту. Встановити діагноз можна лише в стаціонарних умовах лікарні. За словами лікарів, тільки проведення спинно-мозкової пункції визначає, менінгіт це чи ні. Процедура ця досить безпечна, роблять її професійні лікарі-реаніматологи.

За останні два місяці – найбільше хворих. Семеро дітей зареєстрували у лікарні з ліцею №17. Втім, епідемії в місті немає, наголошують медики.

«Підстав для введення карантину чи обмежувальних заходів теж немає, – коментує Борис Ткач, начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради. – Багато хто звертається з приводу того, що в аптеках немає специфічних вакцин проти ентеровірусу, в тому числі й ентеровірусного менінгіту. На даний час у нас вже є деякий спад захворюваності. Сподіваємося, що в подальшому це захворювання спаде, але тоді нас чекатимуть гострі респіраторні вірусні інфекції».

Щоб запобігти захворюванню, медики радять батькам більше уваги приділяти прогулянкам на свіжому повітрі, уникати масових заходів, робити вологе прибирання і частіше мити руки.

«Не потрібно кварцувати приміщення, купувати якісь лампи, – пояснює Ірина Кондратюк,  головний спеціаліст управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради. – Давайте дотримуватися того режиму, який потрібен дітям певного віку: провітрювання приміщення, часте миття рук і контроль за цим».

Наразі всі хворі на менінгіт переносять захворювання у легкій та середній формі важкості.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто.

Автор: Тетяна Новак