Новини
Інфраструктура

У Кам’янці планують позбутися маршруток

Минулого тижня у Кам’янці-Подільському відбувся конкурс з пасажирських перевезень, де було визначено імена перевізників, які обслуговуватимуть кам’янчан протягом найближчих п’яти років. 

Голова конкурсної комісії – заступник міського голови Сергій Бабій – перед початком засідання повідомив про основні етапи підготовки до конкурсу, його умови, кількість учасників, та представив конкурсну комісію, повідомляє Вечірній Кам’янець.

На першому етапі конкурсу найбільшу перевагу серед усіх учасників мали ті перевізники, які вже працювали на маршрутах. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України їм автоматично нараховувалося 30 балів. Також додаткові бали нараховувалися за категорію автомобіля – ЄВРО 3 – 1 бал, ЄВРО 4, – 2 бали та ЄВРО 5 – 3 бали. Перевізникам, у яких була в наявності матеріально-технічна база, мало бути також нараховано 15 додаткових балів.

Таким чином перевізник, який ніколи не працював на вказаному маршруті, мав шанс зайняти місце в списку лише за умови, що у загальному переліку залишалися вільні місця. Так наприклад для маршруту №1 було оголошено конкурс на 28 місць.  22 переможці було обрано відразу, оскільки ці перевізники вже працювали на цьому маршруті.

Після цього розпочався другий етап боротьби за шість вільних місць між підприємцями, які вперше виявили бажання працювати на маршруті. Переможцями стали ті перевізники, які набрали найбільшу кількість балів.

У випадку, якщо в перевізників була однакова кількість балів, переможці визначалися за наявності таких переваг як бригадирство, рік випуску автомобіля, наявність резервної машини, досвід роботи.

Єдиним винятком в конкурсі став 8 маршрут який тільки но було сформовано. Сам маршрут проходитиме по вул. Крип’якевича – Оптовий ринок – Центральний ринок – Залізничний вокзал – вул.Північна – вул.Огієнка – Міська поліклініка» й на ньому працюватиме 12 автобусів.

При умові, якщо перевізники матимуть однакову кількість балів, конкурсна комісія вирішила не брати на себе відповідальність у визначенні переможців й надала можливість самим перевізникам випробувати свою удачу за допомогою лотереї. Це дещо сумнівний спосіб визначення кращого з кандидатів, хоча самі перевізники погодилися взяти участь в розіграші. Саме під час лотереї за 8 маршрут проявилася вся не досконалість такого способу.

Спочатку 4 вільних місця розігрували 11 кандидатів. Звичайно ті хто дістав щасливу кульку були задоволені таким розвитком подій, проте вже коли переможцям оголосили про те, що відбудеться переголосування вже між 12 кандидатами розчаруванню не було меж. Проте не знайшлось ні одного перевізника, який би наполіг на тому, що він виграв і всі вдруге взяли участь у лотереї.

Також Сергій Бабій переконаний, що маршрутки – це тільки перехідний етап в розвитку громадського транспорту міста.

“Я особисто не бачу перспективи величезної у сьогоднішніх маршрутках. Я вважаю, що це перехідний період… Треба чимось заповнювати, особливо для такого міста, як Кам’янець-Подільський, в якому немає ні тролейбусів, ні трамваїв. І планувати, що наша перспектива – маршрутки, – це утопія. Як на мене, найбільше нашщому місту підходить електротранспорт. Я допускаю, що ми говоримо зараз не тільки про великі автобуси на електричній тязі, а навіть про малі. У багатьох випадках місто не зможе піти на великі електробуси. Дуже хотілося б, щоб через п’ять років ми мали уже конкурс на електробуси”, – прокоментував Сергій Віталійович.

Подробиці дивіться у сюжеті Вечірнього Кам’янця

 

Автор: Тетяна Новак