Новини
Інфраструктура

І утеплити будинки, і гроші зекономити можуть хмельничани

Теплим, красивим та енергоефективним – таким невдовзі стане будинок за адресою проспект Миру, 93, що у Хмельницькому. Термомодернізацію старенької багатоповерхівки тутешнє ОСББ задумало давно. Минулого року замінили вікна у під’їздах, цьогоріч взялися за утеплення фасаду.

Самотужки провести масштабні роботи мешканцям багатоповерхівки було б не по кишені. На допомогу прийшла міська програма енергоефективності. До речі, цей будинок – перший, який утеплюють за оновленою програмою.

«Ми вирішили спростити для людей саму процедуру початку робіт, – коментує заступник начальника управління ЖКГ Володимир Путін. – Дозволили брати кредит на ці роботи з умовою, що ми відшкодуємо 50 відсотків від загальної суми. Держава повертає, в середньому, 25 відсотків від вартості цього утеплення. Таким чином на долю мешканців, які проживають в будинку, залишається також 25 відсотків».

На енергоефективні роботи ОСББ на проспекті Миру взяли понад 2,5 мільйона гривень кредиту. Обрали підрядника, який взявся до справи.

Фінішувати з утепленням планують до кінця року. Місто відшкодує половину тіла кредиту та частково – відсоткову ставку. Державна програма, певною мірою, – вартість матеріалів. Тож мешканцям зі своєї кишені доведеться заплатити 25 відсотків від загальної суми.

«Якщо квартира, наприклад, 50 квадратних метрів, то її мешканці сплачують в межах 8-8,2 тисячі гривень, – пояснює Раїса Покало, голова правління ОСББ  «Проспект Миру, 93». – Ми взяли цей кредит на три роки. Це виходить близько 200 гривень на місяць».

За цією ж програмою на вулиці Степана Бандери замінили вікна та двері у під’їздах. Ще кілька ОСББ готові наступного року утеплювати свої будинки та встановлювати індивідуальні теплові пункти.

До речі, державна програма енергоефективності у 2019 році матиме зміни. Тож цілком можливо, що їх внесуть і у міську.

Термомодернізація – справа, яка вартує капіталовкладень. Хмельницькі багатоповерхівки, які утеплили у минулі роки, в опалювальний сезон заощаджують 40, а подекуди і 50 відсотків вартості енергоносіїв.

Подробиці – у сюжеті МТРК Місто.

Автор: Тетяна Новак