Новини
Суспільство

У Хмельницькому показали, як зміниться головний парк міста

Львівські архітектори презентували хмельничанам чергову порцію змін, на які чекає парк імені Чекмана. 

«Парк має певну не зовсім до кінця організовану структуру, – каже Маркіян Максимюк, архітектор, учасник урбаністичної ініціативи «Група 109». – Є його одна велика перевага – те, що він вже має відвідувачів, і їх там дуже багато. Але більшість тих відвідувачів кажуть: «Я в парку, але я не знаю, де я є». Відповідно ми плануємо зробити так, щоб цього не було. Ми плануємо зробити єдиний маршрут, інтуїтивний і циклічний, який дозволив би легко орієнтуватися у парку. Цей маршрут, звісно, набуде іншого дизайну, він буде відходити від радянського до більш сучасного дизайну».

Аби маршрут був зрозумілим для відвідувачів, за словами розробників, слід з’єднати всі входи й виходи, а також найцікавіші локації мережею стежок. Для цього створювати нові доріжки й вирубувати дерева не потрібно, достатньо облаштувати нинішні ґрунтовки, якими користуються хмельничани.

Усередині парку львів’яни пропонують облаштувати більше зон для активного дозвілля. Відтак – оживити непопулярні серед відпочивальників території, як от та, що за колесом огляду та літнім майданчиком. По периметру парку зробити так звану «тиху алею». Одним із елементів спокійного маршруту називають набережну річки Плоскої.

Пригадали у проекті й про картинг,про який знають, напевно, не так багато містян, адже він захований від потенційних відвідувачів.

«Взагалі перегони на картах, невеликих гоночних автомобілях з відкритими колесами, надзвичайно популярні в Європі. Тому Хмельницький має максимально використовувати цей потенціал», – підкреслив Маркіян Максимюк.

Також архітектори пропонують зробити колишні цікавинки парку знов актуальними. Зокрема, необхідно реставрувати всі фігури авторства Миколи Мазура (поки що в парку оновили лише «Космодром», відремонтувати «Колесо огляду», відновити потенціал літнього кінотеатру, розширити дитячий майданчик.

Щоправда, хмельничани, коментуючи у соцмережах проект оновлення парку сумніваються в доцільності реставрації оглядового колеса, вважаючи, що дешевше та безпечніше буде поставити нове.

Крім того, проектанти вважають за потрібне забезпечити доступ відвідувачів до річки Плоскої. І, аби маргінальні елементи не збиралися там на лавках, необхідно подбати по якісне освітлення набережної.

Що ж до розміщення торгових рядів у парку, то архітектори переконані: підприємців не варто виганяти з парку. Щоб розширити простір для хмельничан, необхідно запобігти скупченню торгових точок в одному місці й розмістити їх вздовж маршруту відвідувачів.

У ході громадських обговорень львівські архітектори занотували кілька пропозицій від присутніх. Із доповненнями пообіцяли повернутися до Хмельницького вже за місяць. Тим часом із віртуальним фото туром парком та проектною пропозицією львівських архітекторів можна ознайомитися у мережі Інтернет.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто.

Автор: Тетяна Новак