Новини
Політика

На позачерговій сесії депутати від Хмельниччини вступилися за тарифи, але проігнорували Суспільне

Питання підняття цін на газ наразі в Україні у всіх на вустах. І поки українці завмерли в очікуванні платіжок за тепло по завершенні першого повноцінного місяця опалювального сезону, громадськість б’є на сполох, адже для багатьох рахунки за комунальні послуги в тій частині, яка стосується тепла, можуть стати непідйомними.

Тож 9 листопада народні обранці від Хмельниччини зібралися на позачергову сесію обласної ради, аби прийняти звернення до прем’єр-міністра України щодо врегулювання газового питання.

На порядку денному спочатку значилося одне питання – «газове». Та з ініціативи депутатів у повістку дня вирішили додати «різне», аби розглянути заразом й інші нагальні питання. Одне з них і стало певним каменем спотикання.

Микола Моцний, представник депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» озвучив народним обранцям звернення, яке надійшло від Ради реформ Хмельниччини (РРХ) стосовно ситуації, що склалася з фінансуванням суспільного мовлення в Україні взагалі та суспільного мовника в Хмельницькій області зокрема.

«Йдеться про те, що в наступному бюджеті не передбачено повноцінного фінансування суспільного мовника на території України. Це призведе до того, що на території нашої області такий мовник як «Поділля-центр» практично перестане існувати. На наступній сесії буде запізно апелювати стосовно змін до бюджету, оскільки є ймовірність, що до того часу він вже буде прийнятий», – зазначив нардеп.

Проте, хоч голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний двічі ставив на голосування пропозицію про внесення цього питання у порядок денний, вона так і не набрала потрібної більшості голосів. «За» було 42 депутати, один утримався, а 17 просто не голосували.

Ще одну спробу зробив голова фракції Олександр Драган. Та його аргументи також не вплинули на депутатів, і результат голосування залишився той самий – більшості не набралося.

Одразу потому нардепи проголосували за остаточний порядок денний – одноголосно, 60 голосами «за».

Головне, «газове» питання «закрили» досить швидко. Депутати не стали заслуховувати текст звернення до прем’єр-міністра, напрацьований на спільних засіданнях усіх постійних комісій та президії обласної ради та узгоджений на комісії, яка була створена на президії обласної ради. Не виявили бажання слухати й присутнього в сесійній залі головного інженера ПАТ «Хмельницькгаз».

Тож за лічені хвилини звернення, в якому, зокрема, йшлося про скасування рішення про підвищення тарифів на газ для населення, забезпечення реальної монетизації субсидій та збільшення фінансування державних програм в сфері підвищення енергоефективності, було прийняте одноголосно.

«В новій формулі Уряду щодо зміни ціни на газ відсутня економічна логіка та справедливість, адже така політика умисно робить людей бідними, щоб у підсумку механізмами «субсидій» нібито захистити людей, а насправді підвищити прибутки НАК «Нафтогаз України» та газовидобувним підприємствам», – йдеться у зверненні депутатів до Кабінету Міністрів України.

Проте епопея з суспільним мовником, як виявилося, не завершилася двома спробами. Після того, як були розглянуті питання, внесені у «різне», Микола Моцний ще раз звернувся до депутатів – цього разу з проханням вислухати продюсера філії ПАТ НСТУ «Поділля-центр». Проте й цього разу депутати були непохитні та послідовні – проголосували «за» ті ж самі 42 народних обранці, один утримався, а 17 голосування проігнорували.

І ще раз, уже вчетверте, до нардепів звернулися з проханням виявити повагу до ЗМІ та почути медійників – цього разу Наталя Вишневська, член фракції політичної партії «За конкретні справи».

Проте цього разу пропозицію навіть не ставили на голосування, адже, як зазначив голова обласної ради,  «ми можемо 10 разів ставити пропозицію на голосування, але ми не набираємо більшості».

На тому позачергову сесію Хмельницької обласної ради закрили.

Свою позицію з цього приводу висловила згодом Рада реформ Хмельниччини на своїй сторінці у Фейсбук:

«Нам було важливо щоб це питання було розглянуто саме 9 листопада, адже на грудневій сесії говорити про фінансування незалежного мовника буде вже пізно, так як державний бюджет на 2019 рік може бути вже затверджено. Але ж політика є політика. Депутатам деяких фракцій було відверто все одно, що то за звернення та яка його важливість. Їх хвилювало єдине – до них не звернулись та не попросили з короваєм. Ганебно також було спостерігати, що обранці навіть не знайшли в собі краплю поваги щоб заслухати нашу продюсерку Любов Тімкову. Хтось чванився, а хтось згадав минулі образи (результати голосування гарно все продемонструють). Повторимось, що це були виключно політичні амбіції та жодного бажання зрозуміти важливість піднятого нами питання».

Тож, не отримавши депутатської підтримки, РРХ тим часом самостійно готує звернення до профільного комітету Верховної Ради України та народного депутата від Хмельниччини, який є членом цього комітету.

Автор: Тетяна Новак