Новини
Події

На Хмельницькій атомній радилися хіміки

Це вже 35 засідання Ради фахівців-хіміків ДП «НАЕК «Енергоатом», яке проходило з 12 по 15 листопада за участі провідних хіміків АЕС України, а також працівників ВП «Науково-технічний центр», ВП «КБ «Атомприлад», ДП «Науково-інженерний центр систем контролю та аварійного реагування», Харківського фізико-технічного інституту.

Під час наради розглядалися питання оптимізації хімічних технологій на АЕС. Заслухали та обговорили понад 20 доповідей, які презентували учасники засідання.

За словами начальника відділу хімічних технологій ВДВ ДП «НАЕК «Енергоатом», голови Ради фахівців-хіміків Олександра Архипенка, Рада існує понад 17 років. На засіданнях розглядаються питання, які стосуються хімічних технологій у атомній енергетиці. Зокрема, використання хімічних реагентів, виробництво хімічно знесоленої води, стан водо-хімічних режимів та їх вдосконалення з метою підвищення безпеки та надійності експлуатації АЕС.

Під час засідання Ради озвучили низку доповідей щодо вирішення проблем, з якими стикаються спеціалісти у ході обслуговування обладнання. Актуальною стала тематика контролю ізотопів срібла в робочих середовищах, аналізу причин та джерел надходження срібла в теплоносій першого контуру. Вона була відображена у доповідях начальника ВРХЛ ВП ЗАЕС Ірини Добровольської та головного інженера ВП НТЦ Володимира Козлова. Він також познайомив учасників засідання із станом парогенераторів на АЕС України за результатами звіту 2017 року та представив концепцію автоматизованої системи моніторингу та діагностики цілісності парогенераторів ПГВ-1000М і ПГВ-440.

Представники Південно-Української та Запорізької АЕС презентували дослідження водо-хімічного режиму  після заміни конденсаторів турбін, який вже проведено на кількох енергоблоках цих АЕС. Під час обговорення була піднята тема припинення використання ГОСТів після 2019 року, які були затвердженні за часів СРСР.

Головний конструктор ВП КБ «Атомприлад» Валерій Буров розповів, що підприємство, яке він представляє, спеціалізується на автоматизації технологічних процесів. Налагоджена тісна співпраця із спеціалістами вітчизняних АЕС. Так, зокрема, на РАЕС вирішується проблема автоматизації контролю розчиненого водню в системі охолодження статора турбогенератора. Цю розробку планується розповсюдити й на інші АЕС. Щодо Хмельницької АЕС, то тут встановлено обладнання автоматизованого хімічного контролю першого та другого контурів.

Інформаційний цент ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак