Новини
Здоров’я

Кожен двадцятий хмельничанин хворіє на цукровий діабет

У місті Хмельницькому зареєстровано 12,5 тисяч хворих на цукровий діабет. Щороку вперше діагностують 700-800 нових випадків захворювання. У числі хворих – 81 дитина (з них 62 – до 4 років та 19 – підлітків 15-17 років).

Спеціально до Дня боротьби з цукровим діабетом 14 листопада у центрах первинної медико-санітарної допомоги з 9-00 до 14-00 містяни мали можливість безкоштовно пройти обстеження крові на вміст глюкози. У соціальній аптеці КП «Віола» акціє тривала з 12 до 15 листопада, повідомляє прес-служба міської ради.

Крім вимірювання рівня цукру крові, в Хмельницьких міських поліклініках №№ 1, 2 та 4 провели заняття «Школи цукрового діабету». Пацієнти мали нагоду поспілкуватися з лікарями-ендокринологами, скуштувати спеціальне діабетичне печиво та чай на основі стевії.

«Кожен двадцятий хмельничанин хворіє на цукровий діабет. Якщо хоча б одна людина після проведеної акції змінить свій спосіб життя або розпочне лікування цукрового діабету, вважатимемо, що мета акції досягнута», – кажуть ендокринологи міста.

Вважається, що в світі 4-6% населення хворіють на цукровий діабет. Тому його ще називають неінфекційною епідемією XXI століття.

У Хмельницькому існує комплексна програма «Здоров’я хмельничан на 2017-2021 роки», до якої включено спеціальний розділ з боротьби із цукровим діабетом. Перш за все, згідно з програмою, зроблено акцент на санітарно-освітню роботу, діагностику та лікування. Дорослі пацієнти для лікування отримають таблетовані препарати зі знижкою або безоплатно по програмі «Доступні ліки» та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1303.

Пацієнти, які використовують для лікування препарати інсуліну, а це майже дві тисячі містян, отримують зазначені ліки за рецептами в аптеках міста. В 2018 році для цієї цілі використано майже 10,5 мільйонів гривень. Безперебійного забезпечення громадян інсулінами вдалося досягти завдяки вчасній дотації коштів з міського бюджету.

Цукровий діабет – це хвороба ускладнень. Такими є проблеми з серцево-судинною системою, ураження нервової системи, ниркова недостатність, зниження гостроти зору. Також діабет є найбільш частою причиною ампутації кінцівок. Тому важливо не тільки вчасно діагностувати хворобу, а й активно займатися її лікуванням та профілактикою ускладнень.

 

Автор: Тетяна Новак