Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС обговорили питання продовження терміну експлуатації першого енергоблока

Відкриваючи нараду, яка відбулася сьогодні, 16 листопада, президент  ДП «НАЕК «Енергоатом»Юрій Недашковський зазначив, що питання продовження строку експлуатації (ПСЕ) енергоблоків надзвичайно важливе як для ХАЕС, так і для галузі в цілому. Хмельницький енергоблок №1 вже десятий в Компанії, на якому виконуються роботи з ПСЕ.

Проектний термін експлуатації 1 енергоблока Хмельницької АЕС спливає 13 грудня 2018р., у листопаді цього року енергоблок зупиняється на досить тривалий планово-попереджувальний ремонт (257 діб), під час якого будуть виконані всі необхідні заходи – заміна обладнання, яке відпрацювало свій ресурс, на сучасне, що відповідає вимогам безпечної експлуатації атомного енергоблока, комплекс робіт із підвищення безпеки і надійсності, постфукусімні заходи, – все те, що входить до Комплексної зведеної програми підвищення безпеки, затвердженої урядом.

Виконання цих умов є обов’язковими для отримання ліцензії на продовження експлуатації енергоблока.

«В Компанії накопичений великий досвід виконання робіт з ПСЕ. Досвід попередніх дев’яти блоків ми маємо максимально використати, щоб успішно завершити роботи з продовження експлуатації Хмельницького енергоблока №1»,- акцентував Ю.Недашковський.

Під час робочої наради детально розглянули стан справ щодо продовження ресурсу Х/1, враховуючи те, що вже 22 листопада відбудеться колегія Держатомрегулювання з питань готовності виведення1 енергоблока ХАЕС у режим продовження експлуатації.

У звіті щодо стану виконання робіт з продовження терміну експлуатації, з яким виступив генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко, детально проаналізовано виконання інжинірингових заходів, освоєння бюджетних коштів, матеріально- технічного забезпечення, проблемні питання, які потребують участі і рішень центральних дирекцій.

На нараді обговорювались і питання проведення торгів, вибору постачальників, узгоджувались плани, графіки і підходи до надання обгрунтовуючих матеріалів та порядку їх розгляду.

Обговорювались і специфічні питання, притаманні саме для 1 енергоблоку Хмельницької АЕС, де у зварних швах корпусу реактора спостерігається підвищений вміст нікелю, що потребує додаткових досліджень, інші особливості, пов’язані із залученням підрядних організацій, які будуть брати участь у виконанні модернізаційних робіт.

«За підсумками сьогоднішньої наради я можу констатувати, що станція в цілому готова до цього заходу. Є ще окремі невирішені питання. Ми намітили план їх вирішення. На нараді проаналізували стан енергоблока з точки зору технічних характеристик та готовності і колективу станції і підрядних організацій виконувати ці роботи. Я оцінюю стан як задовільний, для того щоб за наміченим планом у ці 257 днів планово-попереджувального ремонту виконати все, що заплановано, і успішно обґрунтувати можливість роботи енергоблока у понадпроектний строк служби. Ще треба напружено попрацювати і колективу станції, звичайно, і колективу центральної дирекції»,- підсумував результати робочої наради президент Енергоатому Юрій Недашковський.

Інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак