Новини
Інфраструктура

На ремонт доріг Хмельниччини уряд виділив додатково 25 мільйонів

З’єднати якісними дорогами всі обласні центри за п’ять років – саме таке завдання ставить перед собою уряд.  Якість робіт будуть жорстко контролювати.

Протягом останніх років наші автошляхи суттєво оновлюють та ремонтують. Також активно триває будівництво нових доріг державного значення. Зокрема, Хмельниччину вже двічі цього року відвідав прем’єр-міністр Володимир Гройсман, аби перевірити стан виконання ремонтних робіт. Вони тривають на дорогах державного значення на ділянках М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка, Н-03 Житомир-Чернівці. Всі, хто прямує через Меджибіж, чи петляє так званим «тещиним язиком» поблизу Кам’янця-Подільського, вже бачать суттєвий позитивний результат дорожніх будівельників.

Загалом, починаючи з 2016 року, в Україні відновили сотні кілометрів доріг. Лише протягом 2017 – понад 2100 км (а це найбільша кількість доріг, яка відремонтована за рік з  2005 року). Цьогоріч урядовці передбачають, що якісно відремонтувати вдасться до 4 000 км автошляхів.

Для гарантованого фінансування українських доріг 1 січня 2018 року створено Дорожній фонд.

“Ми заклали фінансові основи подальшого розвитку. Це, насамперед, можливості децентралізації, яка дозволяє наповнювати місцеві бюджети, а отже, фінансувати дорожні проекти на місцях. А також Дорожній фонд, який забезпечує гарантоване, прогнозоване фінансування”, – сказав Гройсман.

60 відсотків коштів фонду підуть на ремонт доріг загальнонаціонального значення, більше третини виділять – на місцеві дороги. П’ять відсотків планується витрачати на заходи підвищення безпеки на дорогах: зокрема, на спорудження кільцевих розв’язок на дорогах державного значення, острівців безпеки, а також освітлених та розмічених пішохідних переходів. У 2018 році на ремонти і будівництво українських доріг спрямовано близько 46 млрд грн, з них 11,5 передається в регіони на оновлення місцевих автодоріг.

У проекті бюджету на наступний рік передбачено виділення на дев’ять мільярдів гривень більше, ніж цьогоріч. З них 17 млрд грн – на місцеві дороги.

За повідомленням Міністерства інфраструктури України, Хмельницька область першою серед інших регіонів повністю використала кошти дорожнього фонду на ремонт місцевих автошляхів. Загалом відремонтовано 90 км місцевих доріг. Протягом січня-серпня 2018 року з державного бюджету отримано субвенції на фінансування робіт на дорогах загального користування місцевого значення у розмірі 280 млн грн.

У ДП «Служба місцевих автодоріг» інформують, що на Хмельниччині  5087 км доріг місцевого значення.  Нині тривають роботи з експлуатаційного утримання автошляхів, зокрема, ліквідація ямковості, деформацій та руйнувань покриття, встановлення дорожніх знаків, нанесення дорожньої розмітки, підготовка до роботи в осінньо-зимовий період.

Ремонт та відновлення доріг в області вважає одним із найголовніших пріоритетів своєї роботи голова облдержадміністрації Вадим Лозовий: «Завдяки чіткій організації та злагодженій роботі усіх відповідальних служб Хмельницька область найпершою серед інших регіонів завершила освоєння  коштів Дорожнього фонду. Але ми на цьому не будемо зупинятися.  Нещодавно урядом прийнято рішення про виділення для області додаткових 25 мільйонів гривень на ремонт доріг державного значення. Окрім того, ми звернулися до Мінінфраструктури з проханням розглянути можливість виділення Хмельниччині також додаткових  коштів на місцеві автошляхи. Впевнений, що ми зможемо їх ефективно освоїти до кінця поточного року».

Ще одним суттєвим нововведенням в державі є суворий контроль якості ремонтів. Якщо експертиза встановить, що його виконали неякісно – платити за це українці не будуть. Укравтодор зробив жорсткішими вимоги до підрядників – тепер за всіма контрактами на середній ремонт – гарантія не менше 5 років, на капітальний – не менше 10 років. А впровадження системи ProZorro дозволило проводити усі тендери відкрито і на рівних умовах для всіх учасників, що забезпечує економію бюджетних коштів і якісне виконання робіт.

У 2017 році проведено два масштабних обстеження технічного стану збудованих і відремонтованих торік 222 об’єктів. Згідно з висновками експертів, ремонти (середні, капітальні) виконані непогано. Рівень виявлених і не усунутих недоліків – 8%. За дефекти у межах гарантій відповідають підрядники. Вони мають усунути ці недоліки.

Крім того, в Укравтодорі переглядають контракти, які уклали протягом 2015-2016 років, де гарантійний термін становив три роки. Якщо цей термін завершується, проводяться перевірки, щоб замовник усунув дефекти за власний кошт.

На сьогодні вже проведено 584 перевірки якості виконання робіт на об’єктах капітального та поточного середнього ремонтів. Також – 481 перевірка експлуатаційного стану автомобільних доріг на всій території України, 2953 лабораторних випробувань дорожньо-будівельних матеріалів. До речі, крім держави, ремонти доріг контролюють також незалежні експерти і громадські організації.

Іван ОЛЕКСІЄНКО.

Автор: Тетяна Новак