Новини
Суспільство

Реалії та перспективи телерадіопростору Хмельниччини

Сьогодні у телерадіоінформаційному просторі Хмельницької області працюють 14 телемовників, 12 радіомовників і 17 провайдерів програмної послуги.

Приємно, що телемовники працюють не лише в обласному центрі. Місцеве телебачення є у Кам’янці-Подільському, Дунаївцях, Городку, Деражні, Славуті, Шепетівці, Полонному, Нетішині. Чотири телемовники мовлять у цифровому стандарті, а 10 продовжують працювати в «аналозі».

«Загалом в Україні 110 місцевих мовників не мають ліцензій на цифрове мовлення. Наразі Національна рада спільно з іншими державними органами розглядає можливості створення локальних цифрових каналів для мовлення місцевих телерадіоорганізацій, – розповідає Олена Гавінська, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Хмельницькій області. – Тому місцевим телекомпаніям, які не мають ліцензій на цифрове мовлення, але мають бажання мовити в цифровому стандарті, необхідно подати до Національної ради пакет документів для прорахунку частоти для створення цифрових каналів мовлення. Після цього Національна рада звертатиметься до УДЦР за прорахунком частот. У разі отримання відповідного висновку буде оголошено конкурс на мовлення. Для допомоги місцевим ТРО, які мають ліцензії на аналогове мовлення та прагнуть працювати у цифровому стандарті, створено покрокову інструкцію».

Місцеве радіомовлення в області представлене п’ятьма ефірними радіостанціями та сімома редакціями проводового радіомовлення. На жаль, три редакції проводового мовлення призупинили діяльність. Сьогодні Національна рада реалізує проект «Організація місцевого радіомовлення, мовлення територіальних громад», який покликаний забезпечити потребу населення в доступі до локального контенту та оперативне інформування про надзвичайні ситуації. Також завдяки цьому проекту редакції проводового мовлення можуть перейти на мовлення в ФМ-діапазоні. Уже було проведено чотири конкурси для потреб місцевого радіомовлення. Завдяки участі в одному з них Городоцький районний телерадіопресцентр, який сьогодні здійснює телемовлення та видає газету, отримав ліцензію на ефірне радіомовлення. На жаль, мовити у Славуті та Полонному не виявив бажання жоден місцевий мовник, тому переможцем конкурсів на мовлення у цих містах стала «Львівська хвиля». Натомість хмельницька ТРК «Всім радіо» за результатами конкурсу розпочала мовлення у Козятині Вінницької області.

«Кожна територіальна громада може створити власну радіостанцію завдяки участі в проекті «Організація місцевого радіомовлення, мовлення територіальних громад». Інформація про цей проект розміщена на сайті Національної ради», – наголошує Олена Гавінська.

16 листопада 1924 року у Харкові прозвучала перша передача українського радіо. А починаючи з 1994 року цього дня у нашій державі відзначають день працівників радіо, телебачення та зв’язку. Тож сьогодні, у день професійного свята телерадіомовників та зв’язківців бажаємо всім, хто працює у мовному просторі, натхнення, творчості, позитивних новин та тем, оптимізму та процвітання.

Автор: Тетяна Новак