Новини
Дозвілля

Лідери учнівського самоврядування з Хмельниччини мандрували Карпатами

Перлиною України, куточком неземного спокою та свіжого повітря є Карпати, які до сьогоднішнього дня зберегли свою первобутність і недоторканість. Саме до цієї неземної вишуканості вирушили ми, лідери учнівського самоврядування Чемеровеччини, за підтримки народного депутата України Олександра Гереги.

Ми з нетерпінням чекали поїздки до чарівних Карпат, яка була запланована у рамках довготривалого проекту «Лідери пізнають Україну». Наша подорож випала на середину жовтня, і, як виявилося, це були найтепліші дні осені.

І ось ми у культурному осередку Прикарпаття – місті Коломия – в одному з найоригінальніших музеїв України – музеї «Писанка». Вражало все: від самої будівлі у вигляді масштабної гуцульської писанки до величезної кількості (понад 12000) писанок і декоративних яєць із різних регіонів України та країн світу.

І ось ми знову в дорозі західною частиною України. Під’їжджаємо до туристичної мекки Карпат – міста Яремче. Перед нами прекрасні узгір’я, що спускають різнокольорові килими до шумливих рік, спокійних верховин, де бродять тіні забутих предків. Стежка повільно підіймається горою Маковицею, блукаючи буково-ялівцево-смерековим лісом. Ми пройшлися стежками Довбуша, де навіть повітря насичене цікавими історіями із життя звитяжного ватажка опришків.

Другий день подорожі відкрив перед нами незрівнянно величний і чарівний Буковель з його зонами відпочинку та розваг для дітей, лижними трасами, сучасними підйомниками, з яких, здається, видно чи не всю Західну Україну. Тут можна класно відпочити біля штучної водойми (невеличке озеро із пляжем), ознайомитись із екстремальними видами спорту, побувати в затишних колибах, спробувати гуцульські страви.

Далі наша подорож стелилася осінньо-золотавими дорогами Франківщини. Екскурсія Івано-Франківськом вразила до глибини душі. Зачарували нас пам’ятки історії та культури, численні ковані вироби на так званій стометрівці. Насолоджувались архітектурою будинків у стилі бароко та класицизму, ратушою у стилі конструктивізму з електронними курантами, що виконують 12 українських мелодій, подібних до дзвонів. Талановита, сучасна та оригінальна екскурсовод Людмила розповіла нам чимало легенд, загадок, примовок та приповідок щодо історичної спадщини та місцевого діалекту.

Наша подорож не обмежилась Карпатами – через деякий вона продовжилася у Львові. Погода та гарний настрій знову сприяла нам. Золота осінь казково поєдналася з Високим Замком, з вершини якого видно чи не весь Львів. Центр, ратуша, церкви, костьоли, пам’ятки старовини, просто давні будинки, чарівні парки, королівські зали вразили нас дивовижною красою. Місто дихає історією у поєднанні з модерною сучасністю. Майстерня шоколаду, маленькі кав’ярні, привітні львів’яни залишили в наших серцях незабутні враження. Екскурсія містом збагатила нас новими знаннями. Саме тут ми зрозуміли, що Львів не тільки українське, а й європейське місто.

Їдемо додому, а думками ще у Львові. Вражень вистачить на цілий рік. Дякуємо щирим людям, нашим меценатам за цю подорож! Сподіваємось, що проект «Лідери пізнають Україну» продовжиться. В планах учасників проекту і надалі відвідувати яскраві, чарівні куточки рідної України!

Аліна Катеринюк, лідер Чемеровецької ради старшокласників, учениця Більської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Автор: Тетяна Новак