Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому економлять енергоресурси завдяки світлодіодному освітленню

Наразі в місті триває заміна ламп розжарювання на світлодіодні, які у 8-12 разів перевищують їх за енергоефективністю і служать значно довше. Цьогоріч з міського бюджету виділено понад чотири мільйони гривень на проведення капітального ремонту вуличного освітлення.

«Вже виконано роботи на проспекті Миру, Львівському шосе, від районної лікарні до заводу «Катіон». Завершуються роботи на двох ділянках на вулиці Кам’янецькій, виконано 80% робіт. Продовжуємо ремонтувати зовнішнє освітлення центральних вулиць міста, від Зарічанської до Подільської, у приватному секторі – на вулиці Дружби. Загалом на цих вулицях буде замінено на світлодіодні понад 600 світильників. Крім цього, у 2018 році ми замінили майже чотири тисячі ламп, що освітлюють дворові території. Це дає можливість значно зменшити витрати електроенергії на освітлення, – зазначає директор комунального підприємства «Міськсвітло» Володимир Пекарський. – За 11 місяців 2018 року споживання електроенергії на освітлення міста Хмельницького становило 3 248 476 кВт/год, що на 1 278 079 кВт/год менше, ніж за відповідний період 2017 року, що в перерахунку складає 3 млн 668 тисяч гривень».

Протягом 2016-2017 років місто впроваджувало Програму енергоефективної модернізації внутрішнього та зовнішнього освітлення, розробило та реалізує План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Хмельницького на 2016-2025 роки (рішення міської ради від 18 травня 2016 року №10). Програма спрямована на скорочення значних витрат на утримання внутрішнього та зовнішнього освітлення міста з метою підвищення рівня енергоефективності світлотехнічного обладнання. Документ передбачає проведення повної заміни ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні лампи в будівлях бюджетних установ, адміністративних приміщеннях органів місцевого самоврядування та комунальних підприємствах, у місцях загального користування багатоквартирних будинків, а також у мережах зовнішнього освітлення.

Джерело

Автор: Тетяна Новак