Новини
Культура

Від північного корпусу палацу Сангушків може лишитися тільки фундамент – волонтер

Північний корпус палацу князів Сангушків в Ізяславі нині у критичному стані – вважає волонтер громадської організації “Товариство культурної спадщини “Заслав’є” Сергій Гонтар.  На його думку, якщо найближчим часом нічого не зміниться, від цього корпусу залишиться лише фундамент з огризками.

Щороку від стін палацу Сангушків в Ізяславі відвалюються шматки.  “Попередній обвал стіни тут  стався ще три чи чотири роки тому. А хилитися вона почала ще раніше”, – розповів Сергій Гонтар.

Руйнування відбувається постійно, роками: то там шматок відвалиться, то там. Ніхто з відповідних органів цього ніде не фіксує і абсолютно нічого не робить!

За словами волонтера, цьогоріч у червні до міста приїжджав губернатор Вадим Лозовий. І разом з посадовцями Ізяславської міськради та райдержадміністрації побував серед руїн замку.  Відтоді корпус палацу обтягнули будівельною попереджувальною стрічкою і вчепили оголошення з фанери “Аварійна зона”. Такий же напис з’явився і  на асфальті перед головним входом.

Наразі пам’ятка перебуває на позабалансовому обліку. У червні йшлося і про те, щоб палац взяла на баланс Ізяславська міська рада з подальшим виготовленням проекту реставраційних робіт.

Завідувач сектору охорони пам’яток культури Хмельницької облдержадміністрації Сергій Шпаковський заявив про необхідність створення в Ізяславі заповідника. Бо саме це, на його думку, зможе врятувати пам’ятку світового значення від руйнації.

Кошти на реконструкцію палацу не виділялися протягом 12 років. У 2006 році за трохи менше, ніж півмільйона гривень з держбюджету виготовили топографічний план та очистили територію – повідомила головний спеціаліст сектору культури Ізяславської райдержадміністрації  Інна Прокопивнюк.

Проте, на думку волонтера Сергія Гонтара, 12 років тому за ці гроші “лише вигребли рослинність та завали і навіть не спромоглися їх толком вивезти з території Палацу. Кілька цих “курганів” зі сміттям можна бачити на багатьох сучасних фото”.

 

Автор: Світлана Русіна