Новини
Культура

У Хмельницькому презентували вишиту карту України

Захід відбувся в обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва.

Цю акцію започаткували у Борщівському краї Тернопільської області з метою об’єднати різні спільноти України задля духовного процвітання нації у любові до спільного генетичного коду нації – української вишиванки. Вишивали карту в рамках проведення акції єднання «Україна моя вишивана», яка тривала протягом року. Акція пройшла через всю Україну, а також побувала у місті Рига на запрошення товариства підтримки України у Латвії.

Вишита карта України має розмір три на півтора метри. Це своєрідний оберіг і святиня. 7 206 учасників з усієї України вишили на ній 673 980 хрестиків – з молитвою за мир і цілісність держави.

Водночас акція «Україна моя вишивана» стала підґрунтям створення громадської організації «Гільдія народних умільців «Перлина», яка взяла на себе організацію її проведення. Довжина маршруту вишиваної карти на сьогодні вже склала 16 983 км. Карту-оберіг показали і ще покажуть у бібліотеках та музеях. Організатори акції мають намір написати книгу «Історія карти-оберегу». Це буде своєрідна віртуальна мандрівка-знайомство як з людьми, так і з історією місць, де пройдуть заходи. По завершенню акції вишивана карта зберігатиметься в одному з музеїв Тернопільщини.

Джерело

Автор: Тетяна Новак