Новини
Інфраструктура

Хмельничани платитимуть за тепло більше, але все одно дешевше

В деяких обласних центрах вже зараз, до підняття ціни на газ, тарифи суттєво вищі, ніж у Хмельницькому.

Частину Південно-Західного і увесь мікрорайон Гречани – загалом третину обласного центру нині обігріває Комунальне підприємство «Південно-Західні тепломережі». Опалювальний сезон тут розпочали 22 жовтня.

«Запуск відбувся, можна сказати, за два дні усі будинки отримали тепло. Звичайно, були деякі нюанси, але загалом 23 жовтня всі будинки були підключені до опалення», – коментує Павло Возборський, директор комунального підприємства.

Проте, в опалювальний сезон могли і не вступити. У жовтні НАК «Нафтогаз» повідомив, що не надасть підприємству номінацій на блакитне паливо. Вирішити проблему допомогли вісім мільйонів гривень з міського бюджету.

«Щоб ми могли отримувати газ, проплата має бути на рівні 90 відсотків. В нас коштів не вистачало, тому ми звернулися до міської ради по фінансову підтримку. Якби ми не отримали номінації, то могла бути ситуація, яку ми бачили в Смілі і в багатьох інших містах, де теплопостачальні організації були відключені від газу і, відповідно, не могли надавати свою послугу», – каже Павло Возборський.

Нині тариф, за яким підприємство надає тепло в оселі хмельничан, найнижчий в Україні. Це 1137 гривень за гігакалорію теплової енергії. Зміниться він у грудні. Через подорожчання газу тариф становитиме 1468 гривень.

«Ми дивимося проекти рішень, з якими виходять міста. Якщо порівнювати, він залишається найнижчим. До прикладу, у Тернополі тариф буде в межах 1700-1713 гривень. У Рівному дуже високий тариф. На сьогоднішній день, без урахування ціни на газ, у них вже був 1668 гривень», – зазначає директор комунального підприємства.

Утримувати найнижчий в Україні тариф підприємству вдається завдяки модернізації котелень, а їх «Південно-Західні тепломережі» мають 13. Замість старих тут встановили попередньо ізольовані труби, аби зменшити тепловтрати. Задля економії на котельнях замінили пальники.

Наразі борг підприємства перед НАК «Нафтогаз» становить 68 мільйонів гривень. Він виник через те, що держава впродовж останніх трьох років не повертає постачальникам тепла різницю у тарифах.  10 мільйонів комунальному підприємству винні хмельничани.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак