Новини
Події

Колоски, лампадки і молитва: у Хмельницькому вшанували пам’ять жертв Голодомору

Понад тисячу містян зібралися сьогодні, 24 листопада, на майдані Незалежності у Хмельницькому, аби вшанувати українців, знищених під час Голодомору 1932-1933 років. Вишикувавшись у колону, з лампадками та колосками в руках, о 16.00 хмельничани рушили поминальною ходою до пам’ятника Янголу Скорботи, що на перехресті вулиць Свободи та Проскурівської. Маршрут скорботної ходи пролягав вулицями Соборною та Проскурівською. Обабіч на тротуарах подекуди стояли люди з лампадками в руках, які приєднувалися до колони.

Біля Янгола Скорботи також зібралося чимало хмельничан, а на гранітних парапетах розмістили сотні запалених лампадок. На встановленому неподалік пам’ятника екрані хмельничани могли прочитати довгий список – імена українців, яких було знищено голодом в країні, яку називали житницею Європи.

Майданчик біля пам’ятника не зміг вмістити всіх, хто прийшов вшанувати пам’ять знищених українців, тож десятки хмельничан стояли на тротуарах обабіч.

Священики різних конфесій відслужили міжконфесійну молитву біля пам’ятника, а хмельничани поклали до його підніжжя букетики з колосків та поставили запалені лампадки.

Кілька десятків лампадок поставили також біля ЦУМу.

Також сьогодні у місті обмежили проведення розважальних заходів, приспустили державні прапори, а небайдужі хмельничани поставили на підвіконня у своїх помешканнях запалені свічки на знак пам’яті про невинно вбитих українців.

Автор: Тетяна Новак