Новини
Політика

Скільки грошей дадуть партіям з держбюджету у 2019 році?

23 листопада Верховна Рада ухвалила у другому читанні Закон України “Про Державний бюджет України“. Відповідно до нього, на фінансування статутної діяльності політичних партій планують спрямувати майже 565,7 млн грн. Кошти розподілять, зокрема, і на підживлення партійних осередків Хмельниччини.

Державне фінансування партій запровадили в Україні 2016 року. На кінець 2018-го 6 парламентських партій уже отримали з бюджету 1 млрд 123 млн грн.

Зараз держкошти розподіляються пропорційно між шістьма партіями, які на попередніх парламентських виборах здобули понад 5% голосів. 10% суми, передбаченої для фінансування партій, одержують порівну ті партії, що дотримуються так званої “гендерної квоти”. Такі додаткові кошти надають, якщо кількість депутатів однієї статі, які пройшли до парламенту за партійним списком, не перевищує двох третин загальної кількості “списочників” від партії. У цьому скликанні всі гроші за “гендерною квотою” отримує “Самопоміч”.

Після виборів до Верховної Ради 2019 року державне фінансування матимуть і позапарламентські партії, за які проголосують від 2% виборців. Партії, що подолають 5% бар’єр, окрім держфінансування, одержать від держави ще й компенсацію офіційних видатків на виборчу кампанію.

Звідки така сума?

Державне фінансування партій мало б обчислюватися шляхом множення кількості осіб, які взяли участь у парламентських виборах (2014-го їх було 16 052 228), на 0,02 мінімальної зарплати на початок попереднього року. За такою формулою 2019 року партії мали б отримати 1,2 млрд грн.

Проте наприкінці 2016 року, ухваливши ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України“, Верховна Рада змінила спосіб розрахунку певних бюджетних видатків. Тепер для обчислення частини з них ураховується не мінімальна заробітна плата (3723 грн на 1 січня 2018-го), а прожитковий мінімум для працездатних осіб (1762 грн на 1 січня 2018 року).

Державне фінансування політичних партій існує у більшості країн світу. Загальна мета – зменшення впливу олігархів на партії, виведення фінансів з тіні та розвиток життєздатної структури партій.

В Україні партії, які одержують державні кошти, можуть витрачати їх на будь-що, не пов’язане з виборами. “Народний фронт“, наприклад, протягом 2016 і 2017 років чимало грошей з держбюджету спрямував на рекламу в медіа. Те саме робив й “Опозиційний блок“.

Очевидним позитивним наслідком державного фінансування партій стало те, що вони почали прозоріше звітувати НАЗК про видатки й доходи, а також вивели з тіні своїх працівників.

Окрім бюджетних коштів, партії отримують гроші від фізичних і юридичних осіб.Лідером за такими внесками є ВО “Батьківщина”.

Щоправда,”Батьківщину” та “Блок Петра Порошенка“фінансували від імені людей, які нічого про це не знали. А проте, у партійних фінансових звітах зазначені не лише їхні імена, а й такі персональні дані, як ідентифікаційний код, серія та номер паспорта, а також адреса проживання.

Громадський рух “Чесно”

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS