Новини
Події

На Хмельницькій АЕС стартував факультатив «Вступ в атомну енергетику»

Цьогорічний старт факультативу «Вступ в атомну енергетику» розпочали для старшокласників міста атомників електричним «Тесла шоу». Спільно з Українським ядерним товариством, яке виступило спонсором феєричного дійства, присутні на заході стали учасниками цікавого наукового шоу, яке провели представники фірми «Артемон» на запрошення Хмельницької АЕС.

Регіональний конкурс «Атомна енергетика і ми», який проводить відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС, вже став традиційним. Школярі міста енергетиків та сусідніх населених пунктів випробовують свої сили в галузі науки, художньо-прикладного мистецтва, літератури та поезії.

Така тісна співпраця Хмельницької АЕС з молоддю і школярами Нетішина та регіону триває уже 24 роки. Щорічно близько 300 дітей беруть участь в конкурсних заходах. Традиційно вони організовуються у трьох напрямках: конкурс рефератів, дитячої творчості та літературний.

Поглибленню знань старшокласників з фізики, хімії, біології, соціології, медицини сприяє конкурс рефератів на ядерну тематику. Метою заходу є активізація творчого потенціалу старшокласників, розвиток розуміння значимості атомної енергетики, залучення молодого покоління до проблем мирного використання ядерної енергії, функціонування ядерної енергетики, промисловості та науки. Це також служить своєрідною профорієнтацією для майбутніх студентів та піднімає імідж професії атомника, спонукає школярів до роздумів та раціоналізму.

Традиційно наприкінці осені стартує факультатив «Вступ в атомну енергетику», який передує підготовці та захисту наукових робіт старшокласників. Його програма розроблена на основі аналізу запитів школярів, які цікавляться роботою атомної електростанції та мріють пов’язати свою майбутню професійну діяльність з енергетикою. В рамках факультативу спеціалісти різних цехів та підрозділів ХАЕС читають молоді лекції, проводять практичні екскурсії, допомагають індивідуально опрацьовувати обрану тему.

Відкриття факультативу для старшокласників міста відбулося цьогоріч оригінально та захоплююче. Про те, що наука може вражати і малих, і дорослих, довели креативні ведучі дійства з Рівного. Вони демонстрували присутнім властивості рідкого азоту і досліди з ним, вогняні видовища та фокуси зі світлом, які мають наукове пояснення, показували горіння інертних газів під дією котушки Тесла, заряджали мобільні телефони на відстані, виготовляли електромагніти та навіть водневу бомбу. На думку організаторів факультативу, саме такі сміливі та цікаві експерименти в галузі природничих наук допоможуть змінити ставлення школярів до фізики, хімії, біології та дадуть їм масу корисних знань.

Окрім старшокласників Нетішина, організатори запрошують до співпраці і творчу молодь Славути, Острога, Ізяслава, Шепетівки, Здолбунова, Гощі та інших населених пунктів регіону розташування Хмельницької АЕС.

Інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS