Новини
Дозвілля

Різдвяний ярмарок у Хмельницькому: триметрові пряники, діджейська вечірка та подільські обряди

У центрі міста завершуються роботи з підготовки до відкриття різдвяного ярмарку. Нагадаємо, відкриється він цьогоріч по-європейськи – 1 грудня. На майданчику біля кінотеатру ім. Т. Шевченка встановили головну новорічну ялинку, а вздовж вулиці Проскурівської вже вишикувалося близько двох десятків будиночків – в них протягом півтора місяця торгуватимуть різдвяним крамом підприємці.

Цього року взяти участь у різдвяному ярмарку виявили бажання 45 підприємців. Співпрацю з ними управління торгівлі Хмельницької міської ради почало ще в липні.

«Ми зібрали всіх підприємців, які працювали на ярмарку минулого року і виявили бажання продовжити роботу цього року. Фактично до кінця серпня вже були подані заявки, хто буде працювати, хто буде ставити будиночки», – прокоментувала начальник управління торгівлі Хмельницької міськради Руслана Сідлецька.

Ескізи різдвяних будиночків були розроблені ще в лютому-березні. Всього на різдвяному ярмарку їх буде 45. В 21 торгуватимуть їжею та напоями, в 24 – продаватимуть сувеніри. Як зазначила Руслана Сідлецька, підприємців, які хотіли взяти участь у ярмарку, було більше, але дехто з них звернуся запізно – у них не вистачило часу на виготовлення будиночків, та й місця на Проскурівській їм не залишилося, адже цьогоріч ярмарок зайняв дещо більшу площу, ніж у минулі роки.

Щодо алкоголю на ярмарку  – він буде виключно різдвяний, кажуть в управлінні торгівлі: глінтвейн, пунш, грог, тобто напої з невисоким вмістом алкоголю.

«У кожного  підприємця при собі має бути ліцензія. До початку ярмарку всіх перевірять на наявність ліцензії. У день відкриття ярмарку також слідкуватимуть за дотриманням правил. І протягом ярмарку будемо моніторити», – прокоментувала Руслана Сідлецька.

Більшість будиночків, в яких провадитимуть різдвяну торгівлю, власним коштом виготовили підприємці. Лише за шість з них заплатили з міського бюджету –  там торгуватимуть ті, хто займається хенд-мейдом, оскільки такі виробники є неконкурентоспроможними порівняно з тими, хто перепродує товари з Китаю. Вартість виготовлення одного будиночка – в межах 20-30 тисяч гривень.

Щодо різдвяно-новорічної програми, то вона обіцяє бути насиченою.

«1 грудня ми разом з Європою відкриваємо різдвяний ярмарок і, відповідно, засвічуємо головну ялинку міста, – розповів начальник управління культури та туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков. – Також запланована різдвяна вечірка за участі Dj Marbaks та дзеркальне шоу. Оскільки обіцяють морозяну погоду, будемо грітися під гарну українську музику».

Наступний великий захід – Андріївські вечорниці, в рамках якого презентують традиційний для Поділля обряд кусання калити та інші цікавинки. Також очікується виступ гурту «Чумацький шлях», який готує відповідну святкову програму.

19 грудня хмельничани зустрічатимуть Миколая, а вже з 20 грудня розпочне свою роботу його гостина на традиційному місці біля кінотеатру. Будиночок, де Миколай прийматиме дітлахів, уже розмістили на майданчику неподалік ялинки. Цьогоріч юних хмельничан чекають нові дарунки – Миколай підготував їм різновікові книжечки – корисний подарунок для розвитку.

На 19 грудня запланований виступ Марини Круть з її різдвяною програмою. А 25 грудня відкриється різдвяна шопка.

Ще одна новація цьогорічного різдвяного ярмарку – два величезних триметрових пряники, якими частуватимуть всіх бажаючих.

У новорічну ніч на хмельничани очікує традиційна  дискотека. 7-8 січня – різдвяні колядки за участі місцевих фольклорних колективів, а 8 січня – парад вертепів: близько трьох десятків колективів пройдуть від «Дитячого світу» до головної ялинки, де й представлять свої вертепи.

13 січня відбудеться  маланкування за участі фольклорних колективів. А 19 січня, на Водохреща, різдвяний ярмарок офіційно закриють.

Щодо фінансування новорічно-різдявних заходів, то додаткових коштів на декор цього року взагалі не виділялося.

«Ялинка та ілюмінація залишилися з минулого року. Трохи більше 600 тисяч гривень витратили на додаткову ілюмінацію, якою прикрасять вулицю Проскурівську, на ділянці між Соборною та Грушевського», – пояснив заступник Хмельницького міського голови Володимир Гончарук.

І додав, що ілюмінацію на центральній вулиці, де відбуватимуть основні заходи, частково оновили. А минулорічні гірлянди віддали на декорування новорічних зон у Гречанах, Раковому та на Виставці.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS