Новини
Суспільство

На Хмельницькій АЕС обговорили безпеку енергоблоків

30 листопада в інформаційному центрі Хмельницької АЕС відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзПБ), а також її плану екологічних та соціальних заходів.

У обговоренні взяли участь фахівці ДП «НАЕК «Енергоатом», відокремлених підрозділів «Атомпроектінжиніринг» і Хмельницької АЕС, консультанта групи управління проектом КзПБ, представники громадськості та засобів масової інформації регіону розташування атомної станції.

Під час публічного обговорення, учасників зустрічі ознайомили з концепцією та ходом виконання КзПБ. Зокрема, зазначалось, що основні цілі реалізації Програми – це подальше підвищення рівня безпеки енергоблоків України у відповідності до сучасних вимог та норм; впровадження відповідних рекомендацій МАГАТЕ; виконання існуючих зобов’язань перед міжнародними фінансовими інституціями.

Витрати на виконання КзПБ здійснюються за рахунок власних коштів НАЕК «Енергоатом», а також коштів, наданих як кредити Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Євратомом. Для проектів, що кредитуються ЄБРР, банком визначені спеціальні Вимоги щодо реалізації проекту для ключових аспектів з екологічних та соціальних питань і впливів. Якщо, як у випадку з КзПБ, запропонована діяльність стосується існуючих об’єктів або майданчиків, позичальник має прийняти та впровадити План екологічних та соціальних заходів (ПЕСЗ), а також скласти, оприлюднити та виконувати План залучення зацікавлених сторін (ПЗЗС) протягом виконання проекту.

За словами начальника відділу забезпечення якості та ліцензування управління з якості та ліцензування ВП «Атомпроектінжиніринг» Олексія Сиротинського в рамках КзПБ заплановано реалізувати 1295 заходів для всіх АЕС України, включаючи додаткові так звані «постфукусімські заходи». Доповідач більш детально зупинився на заходах з підвищення безпеки, які заплановано здійснити на ХАЕС в рамках продовження експлуатації першого енергоблока та побажав успішно виконати модернізаційно-відновлювальні роботи.

Із станом виконання планів екологічних та соціальних заходів та залучення зацікавлених сторін, ознайомив учасників публічних обговорень консультант групи управління проектом Павло Русинко.

Крім безпосередньо питань впровадження КзПБ, учасників зустрічі цікавили соціальні питання, тарифи на електроенергію, захищеність АЕС, збереження кадрового потенціалу, стан справ щодо спорудження Х/3, впровадження та реалізація проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» та інші питання функціонування та розвитку міста енергетиків.

Підсумовуючи результати громадських обговорень, директор департаменту комунікацій ДП «НАЕК «Енергоатом» Данило Лавренов зауважив: «Енергоатом – найбільший виробник електроенергії в Україні, що покладає на компанію великі зобов’язання не лише в плані підвищення безпеки в рамках реалізації інвестиційних проектів, а й важливим є обізнаність та поінформованість громадськості про діяльність енергокомпанії».

Інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS