Новини
Культура

Хмельничанам показали життя на «нулі»

Фотовиставка «Лінія фронту. Рік 2018» відкрилася у Хмельницькому музеї фотомистецтва 6 грудня, у День Збройних сил України. Автор світлин, а їх у залах музею представлено 60, фотокореспондент «Радіо Свобода» Андрій Дубчак. Світлини про воєнні будні розбиті на три блоки. Перший – бій у Південному в червні цього року. Ще дві частини – це «нулі» 36-ї бригади морської піхоти та 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейси».

Кожна світлина – окрема історія про те, як живеться на передовій.

«Передова – це просто і складно, це хлопці які воюють, це герої нашого часу. Не треба їх шукати в книжках про історію, бо вони всі тут, на світлинах», – каже Андрій Дубчак.

Під кожним фото також є коротке пояснення, що саме зображено на світлині. На багатьох є  посилання на лонгріди, де можна почитати історії, подивитися фото та переглянути відео.

«Війна – це не лише постріли та вибухи. Війна – це капуста, буряк, згущене молоко, брудна форма і шкарпетки, мрії про ванну, огірки, м’ясо, батарейки. Війна – це 1,5 літра води на добу, дошки для окопів, лопати, копання окопів, і ще копання, цілодобове копання. Війна – це постійне тягання чогось кудись звідкись. Війна – це мокрі наскрізь берці, підсилювачі для wifi, хліб, паливо, ключ на 15, якого немає, порохові заряди, які чомусь на іншій позиції, прострочена посилка на Новій Пошті, знову паливо, замала каструля для борщу на всіх, дрова, знову дрова, і ще раз дрова. Війна – це більше логістика. А окопна війна – це, напевно, на 90% логістика».

На одному з фото – 28-річний Олександр з Чернігівщини.

«Ми піднялися на терикон, де в них була спостережна позиція, намагалися відзняти якесь бойове зіткнення, – розповідає Андрій Дубчак. – Нічого не відбувалося. Ми переночували в якісь дірі, норі. Це не бліндаж навіть був, а просто діра. Ранок був дуже гарним, спокійним. Я зробив цю світлину, і буквально за лічені секунди, хвилини прилетіла снайперська куля, яка потрапила в мішки поруч з нами. Тоді все обійшлося».

Однак за тиждень в Олександра потрапила інша снайперська куля: зайшла під шолом, травмувала мозок. Чоловік вижив, але зараз проходить дуже довгу і важку реабілітацію.

На ще одній світлині – морпіх Едуард Федоров. Фото зроблене у березні. У червні Едуард загинув. Його донька, яка народилася три місяці тому, знатиме свого батька лише зі світлин.

Виставка Андрія Дубчака відбулася в рамках мистецького проекту «Життя на «нулі». Він стартував півтора року з однойменної виставки Юрія Величка.

«Виявилося, що за допомогою мистецтва можна дуже потужно говорити про цей досвід. Бо словами насправді дуже важко говорити про важливі і болючі речі. А за допомогою фотографії, живопису, музики, віршів можна говорити про цей досвід, який хлопці пережили на війні», – розповідає Інна Єрмакова, координатор проекту.

Виставку у музеї-студії фотомистецтва можна переглянути до 12 січня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS