Новини
Події

Чим живе Хмельницька АЕС та чи є перспектива добудови двох енергоблоків

У Хмельницькому відбулася публічна дискусія щодо перспектив Хмельницької АЕС. Говорили про продовження строку функціонування першого енергоблоку, проектний строк експлуатації якого завершився саме в день проведення заходу – 13 грудня. Не менш важливим є питання розвитку потужностей, а саме – добудова енергоблоків 3 і 4.  У дискусії взяли участь гості з Нетішина заступник генерального директора з капітального будівництва ХАЕС Олег Рахлінський, заступник головного інженера з нових блоків ХАЕС Геннадій Самосєй, депутат Хмельницької обласної ради Наталія Коваль, з Рівного – Андрій Мартинюк, голова ради ГО “Екоклуб”, керівник відділу енергетики Центру екологічних ініціатив “Екодія”, член Громадської Ради при Держатомрегулювання України Ірина Головко з Києва та представники громадськості.

На самому початку зустрічі учасники дискусії висловилися з приводу стану справ у атомній енергетиці в Україні і у світі. Попри світову тенденцію зниження темпів будівництва атомних електростанцій у світі, для України атомна енергетика залишається важливою складовою енергетичного комплексу. 57% електроенергії, яка виробляється у нашій державі – атомна. Ціна 1 квт./год електроенергії, виробленої на АЕС складає 54 коп., що не покриває витрати підприємства. За розрахунками на 2019 рік ця вартість має зрости до 90 коп.

У області Хмельницька АЕС – одне з найпотужніших підприємств. Його розвиток суттєво впливає на економічні показники краю і викликає підвищений інтерес. Зокрема, це стосується і зупинки одного з енергоблоків станції. Стосовно продовження роботи 1-го енергоблоку, то Олег Рахлінський повідомив, що наразі складена і погоджена програма продовження експлуатації об’єкту. Блок зупинено для проведення необхідних робіт на 257 діб. При цьому будуть вжиті заходи з підвищення безпеки роботи енергоблоку, на що витратять приблизно 1,5 млрд.гривень.

Гаряча дискусія розгорнулася з приводу спорудження на Хмельницькій АЕС двох енергоблоків. Щоб продовжити будівництво, потрібен закон, проект якого розроблено фахівцями. Поки що він не прийнятий, хоча і погоджений відповідними структурами. До речі, розробники заклали у проект закону 10% відрахувань від загальної вартості будівництва на розвиток соціальної сфери зони спостереження. Однак поки що цих коштів у повному обсязі немає: знайдено лише 1,8 млрд.грн з 7,2 млрд.грн, закладених у проекті. Загальна ж вартість добудови складає 72,5  млрд.гривень. Розпочато діалог з громадами територій, прилеглих до ХАЕС.

«Якщо закон буде прийнято, ми тоді знайдемо інвесторів і приступимо до стадії проектування. Дуже відповідальний момент – вибір проектанта. Стадія проектування займе не менше 2,5 років. Приблизно стільки ж триватиме і підготовчий період», – зазначив Олег Рахлінський.

Для будівництва потрібні інвестиції, надійні поставщики обладнання. Розрив відносин з Росією суттєво ускладнив реалізацію проекту будівництва блоків на ХАЕС. Зацікавленість у співпраці демонструють і західні компанії, і Китай, однак далі переговорів справа поки не пішла.

Громадські активісти і екологи висловлюють побоювання з приводу шкідливих чи небажаних наслідків від введення у експлуатацію нових енергоблоків. Та поки що розумної і фінансово вигідної альтернативи атомній енергії в Україні  немає.

Торкнулися і болючої проблеми небажання влади вирішувати проблеми в атомній енергетиці, лобіювання олігархічних інтересів, марнування інтелектуального і наукового потенціалу країни

Довідково:Хмельницька АЕС  має два діючі енергоблоки сумарною потужністю 2000МВт. Вони підключені до мережі у 1987 та 2004 роках. Будівництво енергоблоків №3 і 4  почалося у радянські часи. Третій блок був збудований на 75%, четвертий – на 28%. Запланована потужність цих блоків – 2000 МВт.

Автор: Алла Самойленко

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS