Новини
Суспільство

Єдина помісна церква на Хмельниччині: зміни невідворотні

Отримання Українською православною церквою незалежності  означає повернення первородства. Це своєрідний духовний «безвіз». Про це говорив Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній на брифінгу, присвяченому отриманню церквою Томосу.

Важливість об’єднавчого собору підкреслив  голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Лозовий. Для участі у доленосній події, яка зібрала 15 грудня в Києві понад 30 тисяч представників з усієї України, від Хмельниччини вирушило до столиці 3 тисячі мешканців області. У самому голосуванні взяли участь три митрополита, три священники та троє мирян з Хмельницької області.

«Делегація від релігійних громад області була потужною підтримкою для голосуючих. Соборові передувала велика підготовча робота.  Я зустрічався з представниками церков  Хмельниччини і просив, аби ті відповідально поставилися до того, що відбудеться у Києві», – поділився голова ОДА Вадим Лозовий.

Об’єднавчий собор – це черговий крок у непростому процесі здобуття незалежності Українською православною церквою. Новообраний глава Української помісної церкви митрополит Єпіфаній разом з Президентом України Петром Порошенком 6 січня вирушить до Константинополя, щоб, власне,  отримати Томос.

«На Соборі проголосували за два Статути – один з яких релігійний, інший стосується юридичних аспектів. Як буде проходити сам процес, правові питання – буде відомо згодом», – зазначила Аліна Коваль, яка брала участь у голосуванні на Соборі.

Владика Антоній розповів про те, що очікує на віруючих після приєднання Української православної церкви Московського патріархату до Єдиної помісної церкви. За його словами, люди самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніякого примусу не буде і бути не може.

«Перехідний період нелегкий, але зміни невідворотні. Я вірю, що на Хмельниччині не буде розбрату. Нам усім треба бути мудрими і розуміти, що наша сила в єдності», – підкреслив Митрополит Антоній.

Голова ОДА Вадим Лозовий запевнив, що усі намагання розхитати ситуацію в області, усі порушення  будуть припинені. Для врегулювання усіх спірних питань і можливих конфліктів є законні засоби. Поліція, Служба безпеки мусить захистити громадян і церковні громади незалежно від того, який вибір вони зроблять. Усі питання ми повинні вирішувати у законний і демократичний спосіб.

Автор: Алла Самойленко

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS